Diverse

Guvernanții au luat decizia finală cu privire la tarifele la curent. Cât vom scoate din buzunar în această iarnă pentru facturi

Guvernanții au luat decizia finală cu privire la tarifele la curent. Cât vom scoate din buzunar în această iarnă pentru facturi

Miercuri a fost o zi de foc pentru liderii coaliției de guvernare. După o lună în care n-au făcut decât calcule, cei care ne conduc au ajuns la un acord privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică.

Trei ore au discutat mai marii României la Guvern ca să ajungă la o înțelegere. Și au reușit, așa că rămân valabile plafoanele care au fost discutate în Parlament. E vorba de 68 de bani pentru un consum de sub 100 kWh. Cât privește un consum de până la 255 kWh atunci se aplică plafonul de 80 de bani pe kWh. Cine depășește 255 kWh ar urma să fie plafonat pe întreg consumul pe 1,30 lei.

Cine beneficiază de compensare

S-a decis și cine să beneficieze de această compensare, iar aceasta urmează să fie acordată producătorilor. Asta înseamnă că tot ce depășește prețul de producție 400 lei / kWh să fie compensat. Ceea ce înseamnă 45 de bani / kWh prețul mediu de producție.

Prețurile care vor fi plătite sunt următoarele: 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

IMM-urile vor scoate din buzunar 1 leu/kWh. Pentru marea industrie se va plăti suma de 1,3 lei/kWh. Tot 1 leu/kWh vor plăti și instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcașurile de cult.

Ce trebuie să facă românii care vor să schimbe furnizorul de energie

În cazul în care doriți să schimbați furnizorul de energie electrică, trebuie să aveți mare grijă să nu fiți păcăliți. De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă..”, a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, potrivit Antena 3 CNN.