Social

Cresc salariile de la 1 august! Se acordă între 500 și 1.000 de lei în plus

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Membrii guvernului de la București au adoptat o nouă ordonanță de urgență. Aceasta oferă medicilor de gardă o indemnizație suplimentară. De asemenea, ordonanța stabilește un plafon de 38 de zile lucrătoare pentru concediul de odihnă în sectorul bugetar „Sănătate”, precum și o finanțare suplimentară pentru medicii de gardă și vouchere de vacanță pentru toți angajații din unitățile sanitare de stat.

Guvernul a anunțat noi majorări de indemnizații care vor intra în vigoare de la 1 august pentru personalul medical de specialitate și pentru personalul sanitar de gardă, precum și pentru personalul medical de specialitate și personalul sanitar auxiliar care asigură asistență medicală.

Mai mulți bani pentru angajații din sănătate

În această situație, guvernul a emis o ordonanță de urgență (OUG) care stabilește noi norme de salarizare pentru sistemul public de sănătate. Personalul medical de specialitate din domeniul sănătății care lucrează în regim de gardă în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea desfășurată pe linia de gardă, precum și personalul medical de specialitate din domeniul sănătății și personalul sanitar auxiliar care acordă asistență medicală vor începe să primească o indemnizație lunară în plus față de salariu de la 1 august 2023. Această indemnizație se va baza pe o grilă de salarizare.

Astfel, medicii specialiști și medicii de familie care depășesc în fiecare lună cerințele de gardă vor primi 500 de lei și, respectiv, 1.000 de lei.

500 de lei vor primi biologii, chimiștii și biochimiștii care fac cel puțin două gărzi pe lună. Indiferent de nivelul de pregătire, asistenții medicali, tehnicienii de radiologie și imagistică certificați, asistenții de laborator clinic certificați, asistenții medicali de fiziokinetoterapie și recuperare certificați, asistenții medicali de nutriție și dietetică certificați, asistenții medicali de profilaxie dentară certificați și moașele certificate vor primi câte 500 de lei.

Ce alte schimbări se aduc

În plus, toate categoriile de salariați vor primi între 100 de lei și 300 de lei pe lună pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători și în alte zile în care nu se lucrează regulamentar, cu excepția medicilor specialiști și primari, a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care lucrează una sau două ture pe lună în afara limitelor legii.

Noua grilă de salarizare va fi în vigoare până la intrarea în vigoare a noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Transferurile de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se utilizează pentru plata creșterilor de personal necesare organizațiilor de sănătate publică care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv cele care au ca asociat unic unități administrativ-teritoriale.

În plus, reglementează acordarea de vouchere de vacanță de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății pentru persoanele care nu au primit încă vouchere de vacanță, în vederea eliminării disparităților și inegalităților în rândul personalului din unitățile sanitare publice.

Mai mult, se stipulează că angajații care au fost concediați colectiv după ce o unitate sanitară s-a închis au dreptul de a fi reangajați cu prioritate pe posturile nou înființate, în aceeași linie de muncă, fără interviu, test sau perioadă de probă, în termen de un an de la data concedierii, pentru a ajuta sistemul sanitar să acopere posturile, scrie romaniatv.net.