Economic

Cresc salariile din luna August. Majorarea este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
FOTO: ROMANIA TV

Personalul din sistemul medical a obținut majorări salariale consistente în urma negocierilor purtate între sindicatul Sanitas și Guvern. Creșterea se aplică tuturor angajaților pe care sindicatul îi reprezintă.

Astfel, peste câteva zile salariații din sistemul medical își vor primi veniturile mărite. Atât angajații din Sănătate cât și cei din asistență socială vor fi plătiți conform prevederilor stipulate în Anexele II respectiv VIII cuprinse în legea 153/2017.

Salarii mărite pentru angajații din sistemul medical

Marcel Ciolacu, premierul României împreună cu vicepremierul Marian Neacșu s-au întâlnit cu reprezentanții Sanitas. La scurt timp după finalizarea negocierilor, oficialii din Guvern au anunțat finalizarea ordonanței de urgență care vine în completarea drepturilor negociate și obținute pentru personalul activ în sistemul public de sănătate.

Prin urmare, de la 1 august, asistenții medicali vor primi 500 de lei în plus la salariu. Lista angajaților care își vor primi veniturile mărite este completată de tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Totodată, cadrele medicale, indiferent de gradul profesional, vor primi la rândul lor mai mult cu 500 de lei dacă efectuează lunar o tură de gardă în afara normei legale de bază.

Între 100 și 300 de lei vor primi angajații care lucrează în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale sau în zilele care nu se lucrează prevăzute de altfel în Codul Muncii.

Noua lege a salarizării

În altă ordine de idei, potrivit Institutului Național de Statistică, remunerație medie în țara noastră a fost de 4.554 lei în luna martie, mai mult cu 6,7% față de luna precedentă, ceea ce înseamnă o creștere de 284 de lei.

Cele mai mari creșteri salariale au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor din tutun, iar la polul opus, cele mai mici valori ale remunerației salariale este trecută în dreptul angajaților din HoReCa, în sectorul hoteluri și restaurante.

De la 1 septembrie, Ministerul Muncii va tăia sporurile bugetarilor, acestea vor fi plafonate la 20%, iar salariile vor avea o bază fixă și una variabilă. Amendamentele aduse Legii salarizării nu le va mai permite primarilor și șefilor de consilii județene să stabilească după bunul plac grila de salarizare a subordonaților.

Actul normativ va elimina astfel, inechitățile dintre angajații care ocupă aceeași funcție. Se va stabili, în premieră, o grilă comună aplicabilă tuturor angajaților din primării și consilii județene. La ora actuală, diferențele salariale sunt foarte mari, primarii ajung să aibă salarii mai mari decât Klaus Iohannis.