Social

Cresc salariile înainte de Paște! Cine sunt românii norocoși

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
sursa foto: arhiva companiei

Numeroase persoane se confruntă cu venituri modeste, iar salariile profesorilor au fost subiect de dezbatere pentru o perioadă semnificativă. Însă, în prezent, această categorie profesională se pregătește să primească beneficii substanțiale înainte de sărbătoarea Paștelui. Ministerul Educației a demarat procedurile pentru acordarea unor vești extrem de bune profesorilor. Se așteaptă listele de la inspectoratele școlare.

Înainte de Paște, anumite cadre didactice vor primi suplimente salariale. Acești bani reprezint compensații pentru diferențele salariale rezultate din hotărâri judecătorești anterioare. Aceste hotărâri au fost implementate pentru a remedia discrepanțele în salarizare.

Cresc salariile înainte de Paște

Profesorii vor beneficia astfel de majorări salariale în perioada imediat următoare. Ministerul Educației așteaptă transmiterea listelor de la inspectoratele școlare pentru a facilita procesul de plată. Școlile și inspectoratele școlare sunt rugate să furnizeze Ministerului Educației sumele necesare pentru acoperirea diferențelor salariale rezultate din hotărârile judecătorești aplicate personalului din învățământ. Ministerul a transmis această notificare inspectoratelor școlare, stabilind termenul limită până la 15 martie 2024, ora 16:00, pentru transmiterea acestor sume de plată solicitate. Aceste recalculări salariale se înscriu și în contextul OUG nr. 48/2022.

„Pentru tranșa aferentă anului 2024 a diferențelor salariale rezultate prin aplicarea hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturile de natură salarială cuvenite personalului din unitățile de învăţământ preuniversitar de stat şi a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune — interese moratorii sub forma dobânzii legale, vă solicităm să transmiteti, pe surse de finanțare, cuantumul sumelor necesare pentru plată” se arată în solicitarea Ministerului.

14 aprilie e ziua cea mare

Pe 14 aprilie, profesorii vor beneficia de plăți suplimentare destinate acoperirii diferențelor salariale. Aceste sume sunt rezultatul recalculării drepturilor salariale pentru perioadele 01.01.2018-31.12.2017.

„Pentru stabilirea necesarului în vederea achitării tranșei de 25% din total sumă de acordat, aferentă anului 2024, se vor prelucra centralizat la nivelul Ministerului Educatiei datele din aplicația centrală EduSAL, conform necesarurilor transmise de ordonatorii de credite în decembrie 2023 (nu se calculează în unitățile de învățământ). Responsabilitatea calculării sumelor aferente punctelor I şi II revine ordonatorilor de credite ai unităţilor de învățământ preuniversitar de stat și al inspectoratelor şcolare” se arată în nota transmisă de Ministerul Educației.