Economic

Cresc salariile și indemnizațiile de la 1 august. Angajații care vor primi în plus 500 de lei lunar

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
FOTO: ROMANIA TV

Vești bun pentru angajați din sistemul de Sănătate. De la 1 august, salariile acestora vor fi majorate, ca urmare a negocierilor purtate între liderii sindicali și reprezentanții Guvernului. De asemenea, de venituri majorate vor avea parte și asistenții sociali.

De menționat este faptul că angajații din sistemul medical și asistență socială au obținut cele mai mari creșteri salariale. Lefurile ar urma să fie majorate de la 1 august, creșterile au fost stabilite de comun acord în ultima rundă de negocieri între sindicaliști și oficialii Guvernului.

Salarii mărite de la 1 augsut pentru angajații din sistemul medical

Negocierile au fost conduse de reprezentanții Sanitas, Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu. Aceștia au căzut de acord în privința textului de ordonanță care vine în completarea drepturilor negociate și obținute de salariații sistemului public de sănătate.

Liderii sindicali Sanitas au obținut încadrarea salariilor personalului din Sănătate și Asistență Socială în marja maximă prevăzută de lege. Creșterea salarială va fi acoperită din Fondul Național Unic de Sănătate.

Începând cu 1 August lefurile vor fi majorate și se vor constitui ca plată în avans, aspect care va fi consemnat în noua Lege a salarizării.

„Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenţei medicale, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cine beneficiază de salarii crescute

Astfel, vor primi 500 de lei în plus lună de lună asistenții medicali, , tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţii în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşele și asistenţii medicali, surorile medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Totodată, personalul menționat anterior va primi suplimentar între 100 și 300 de lei pentru fiecare zi lucrată în perioada de repaus săptămânal, sărbători legale sau în celelalte zile care sunt declarate în legislația muncii ca fiind zile nelucrătoare.

Suma de 500 de lei se acordă cadrelor medicale, indiferent de gradul profesional pe care îl dețin și care efectuează lunar o tură de gardă în afara normei legale de bază. Reprezentanții SANITAS au subliniat faptul că noile creșteri salariale vor fi aprobate în ședința de Guvern din această săptămână, potrivit click.ro.

„Ceea ce am obținut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparație parțială pentru toate inechitățile ultimilor cinci ani și ca pe o soluție tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege a salarizării”, a anunnțat sindicatul.