Social

Cresc salariile? Zile decisive pentru angajați

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto arhiva personala

În România, Guvernul se pregătește să ia decizii importante în legătură cu salariile și beneficiile pentru diferite sectoare ale economiei. Miercuri, 25 octombrie, se desfășoară o întâlnire crucială între reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor.

Agendă discuțiilor include subiectul majorării salariului minim în domenii-cheie pentru economie, precum construcții, agricultură și industria alimentară.

Cresc salariile?

Aceste sectoare se pregătesc să primească creșteri salariale pentru a compensa eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate, astfel încât angajații să nu primească, în final, venituri mai mici. Premierul României, Marcel Ciolacu, a asigurat populația cu privire la stabilitatea financiară și a declarat că Guvernul dispune de suficiente fonduri pentru a asigura plata salariilor și altor cheltuieli angajate.

În plus, se preconizează că pensiile vor fi indexate cu indicele inflației începând cu data de 1 ianuarie. Această măsură este deja prevăzută în lege și urmărește să corecteze inechitățile existente în sistemul de pensii.

„La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflație. Acesta este un lucru clar. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor.

Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti, să o pună în aplicare. Indexarea este prinsă și în noua propunere legislativă. Este baza. În acest an, tot ce ne-am asumat vor fi bani la buget. Avem bani suficienți să acoperim pensii, salarii, funcționarea statului și toate investițiile pe care le avem, în primul rând cele pe fonduri europene și în primul rând, cele care au finalitatea exercițiului financiar pe 31 decembrie”, a spus Marcel Ciolacu,potrivit Alba24.

Legea salarizării

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a vorbit și ea despre această situație.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, noul proiect de Lege a Salarizării, în curs de elaborare, propune o ierarhizare a posturilor pe o scară de la 1 la 12. Prin această abordare, posturile vor fi clasificate în funcție de nivelul de responsabilitate și complexitate. La nivelul 1, exemplificat prin figura paznicului, se vor regăsi poziții cu atribuții de bază. Pe de altă parte, indicele 12 va fi destinat celor mai înalte funcții, inclusiv cea de președinte al țării.