Actual

Criză în agricultura românească! Fermierii luptă cu importurile de cereale ucrainene

Fermierii români, sursa foto agrointel
sursa foto agrointel

Fermierii din România au suferit pierderi semnificative în valoare de cel puțin 50 de milioane de euro în prima parte a acestui an.  Cauza este  importul masiv de cereale ieftine din Ucraina, care au fost scutite de taxe vamale. Chiar dacă  recolta de toamnă s-a dovedit a fi una generoasă, agricultorii se confruntă acum cu dificultăți în ceea ce privește stocarea în condiții de siguranță a recoltei lor.

Unul dintre mijloacele esențiale pentru a proteja aceste cereale este fumigarea. Acesta este  proces care implică costuri minime în comparație cu pierderile potențiale cauzate de dăunătorii care pot afecta depozitele.

Cerealele românești, în pericol

„Chiar dacă producția agricolă în zona de cereale nu este una ușor perisabilă, există costuri de depozitare și riscuri de infestare. Produsele trebuiesc aerisite. Este nevoie de tratamente pentru a evita infestarea acestora, îndepărtarea rozătoarelor sau pentru eliminarea bacteriile care se pot dezvoltă în depozite. În ultima perioadă am observat o creștere accelerată a cererilor pentru servicii de fumigare a cerealelor din partea fermierilor parteneri.

Depozitarii au stocuri destul de mari și nu reușesc să le vândă la prețurile dorite, care să le acopere costurile de producție. Au nevoie să protejeze cerealele stocate de dăunătorii de depozit pentru a nu afecta parametrii de calitate a mărfii. Acest lucru  poate duce la scăderea și mai mult a prețurilor de vânzare”, avertizează ing. Marius Dana, directorul general al Agriangel, una dintre companiile de referință din industria de profil din România.

Ce este fumigarea?

Fumigarea este o metodă rapidă și eficientă pentru dezinsecția spațiilor sau produselor.  Combate insectele și a asigura exterminarea dăunătorilor. Această metodă este folosită atât pentru dezinsecția cerealelor, dar și a mobilierului sau a depozitelor. Prețul fumigării este de 1 euro la fiecare tonă de cereale. Pierderile cauzate de dăunători variază între 8 și 12 euro pe tonă. În același timp, fermierii sunt penalizați cu 2 până la 4 euro pe tonă din cauza prezenței insectelor dăunătoare.

În România, există o capacitate de stocare de 26 de milioane de tone de cereale, conform datelor de la Ministerul Agrigulturii. Ministrul agriculturii  a anunțat recent că 2023 este un an agricol bun. Producția de grâu de anul acesta  este peste cea din 2022. Asta în condițiile în care majoritatea fermierilor și depozitarilor au silozurile aproape pline.

Compania Agriangel a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei. Pentru următoarele 12 luni estimează majorarea acesteia cu 50%. Cererile pentru serviciile de fumigare și DDD sunt ȋn creștere.  Compania vrea să ȋși îmbunătățească prezența la nivel național, prin deschiderea de agenții regionale care să scurteze timpii de răspuns la solicitările clienților.

,,Urmează ca, în perioada următoare, să încheiem procesul de rebranding, proces la care lucrăm de câteva luni. Vom avea o identitate nouă, verde, vibrantă care ne va permite să trecem la următorul nivel al business-ului și să devenim un jucător regional”, adaugă ing. Marius Dana, directorul general al Agriangel.

Importurile de cereale din Ucraina s-ar putea relua

Ȋn luna mai a acestui an, importurile de cereale din Ucraina au fost limitate ȋn România și alte patru țări vecine. Restricțiile expiră pe 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu a luat ȋncă o decizie referitoare la prelungirea lor.

Deschiderea Guvernului  în privința susținerii exportului de cereale prin România a avut drept efect colateral și blocarea tranzacțiilor interne cu cereale. Asta din cauza prețului mic generat de oferta abundentă din piață. România și Ucraina au semnat un acord bilateral în luna august. Prin acesta  s-a stabilit un obiectiv ambițios de a dubla cantitatea de cereale din Ucraina care tranzitează țara noastră. Cantitatea se va dubla de la două la patru milioane de tone pe lună.

Această decizie va afecta comercializarea cerealelor românești, prin lipsa de lichidități pentru fermieri. Mai mult, vor exista și dificultăți în plata la timp a furnizorilor. Tot acest lanț de evenimente poate cauza și o lipsă de inputuri pentru înființarea noilor culturi sau împrumuturi cu dobânzi mari pentru fermieri. Astfel se poate ajunge la  decapitalizarea fermierilor români.

Este important de menționat că, în această primăvară, fermierii români au înregistrat pierderi de cel puțin 50 milioane de euro. Asta  din cauza diferențelor de preț față de cerealele ucrainene. Anul trecut și la începutul lui 2023, o parte din cerealele ucrainene care trebuiau tranzitate prin România, au fost de fapt importate de unii producători din industria agroalimentară din țara noastră. Aceștia au profitat de faptul că acestea erau scutite de taxe vamale.