Actual

Cresc tarifele la energia electrică. Majorarea va intra în vigoare de Anul Nou

facturi energie (Sursă foto: monden.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Începând de anul viitor, cresc tarifele la energia electrică. Informația a fost confirmată de oficialii ANRE.

De la 1 ianuarie, ca urmare a solicitării distribuitorilor, cresc tarifele la energia electrică. Majorarea va fi de aproximativ 6%. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, în cadrul unei conferințe pe teme de energie.

Potrivit acestuia, creșterea de tarife nu va afecta însă și populația. Prețul final la energie este plafonat pentru consumatorii casnici și comerciali până în primăvara anului 2025.

Majorarea înseamnă că statul va trebui să plătească mai mulți bani în contul distribuitorilor. Componenta de distribuție reprezintă circa 40% din prețul final al energiei. Majorarea de 6% a tarifelor de distribuție ar fi generat o creștere de 2,5% în prețul final la consumator dacă acesta nu ar fi fost plafonat.

Distribuitorii vor mai mult

Vicepreședintele ANRE a confirmat că distribuitorii au solicitat o majorare mai mare a tarifelor.

„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat. În special pe zona aceasta de transport. Astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori.”, a declarat cicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, citat de Economedia.

În România, activează în prezent patru operatori de distribuție. Astfel în Muntenia de Sud, Banat, Dobrogea, activează Enel. E.ON acoperă Moldova, Maquarie – Oltenia, iar Electrica – Transilvania și nordul Munteniei.

Plafonarea prețurilor se menține

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunţat recent că plafonarea prețurilor la energie se va păstra „cât permite Comisia Europeană”. Ministrul a afirmat că, potrivit prevederilor CE, România va mai beneficia de plafonare încă doi ani.

„Actuala schemă e în vigoare până în martie 2025. În scenariul ideal, pentru a proteja consumatorii români, cetăţeni şi companii româneşti, ne dorim să o menţinem cât mai aproape de forma aceasta, dacă nu exact în forma aceasta, încă o iarnă, deci până în martie 2025.”, a declarat Sebastian Burduja.

Conform ministrului, statele membre au primit din partea CE recomandarea de a „optimiza” schemele de plafonare. Poziția oficialilor români este de a o păstra cât mai aproape de forma actuală. „Avem o schemă care funcţionează şi, atâta timp cât ne permite CE. Și pare că până în 2025 inclusiv ne va permite să o păstrăm.”, a mai precizat ministrul Energiei

„Ne dorim să păstrăm această schemă. Ne putem aştepta la o dinamică în creştere a preţului. Mai ales la gaze naturale, în perspectiva sezonului rece. În special în jurul lunii februarie. Când este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am înmagazinat. Consumul este posibil să fie mare dacă vom avea o iarnă foarte grea.”, a mai precizat Burduja.