Social

Crește vârsta de pensionare în România! Marcel Boloș, anunț pentru milioane de români

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
sursa foto: MIPE

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a venit recent cu un anunţ oficial privind creşterea vârstei de pensionare în România, fiind unul dintre jaloanele prin care primim bani de la Uniunea Europeană prin PNRR.

Cu toate că PSD se opune creșterii vârstei de pensionare, după cum a transmis încă de marți secretarul general al partidului, Paul Stănescu,  Marcel Boloş, ministrul MIPE, a explicat care sunt prevederile jalonului din PNRR în acest sens.

Vârsta de pensionare va crește în România până în 2035

Cu toate acestea, trebuie precizat că o creștere a vârstei de pensionare afectează multe țări europene, cum ar fi de exemplu Franța, unde au avut loc proteste violente în acest sens în ultimele luni. Acest lucru se va aplica în viitorul apropiat şi angajaţiilor din România, cerințele Comisiei Europene pentru accesarea fondurilor din PNRR.

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană.

Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Alinierea vârstei de pensionare între femei și bărbați

De asemenea, oficialul a mai arătat că în conformitate cu legislaţia existentă, în PNRR este trecută și alinierea vârstei de pensionare la bărbaţi işi femeile din România.

„Detaliile tehnice le pot oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon”,menționează Marcel Boloş. El a fost întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani. „Jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani, respectiv acordarea anumitor facilităţi pentru cei care au depăşit vârsta de pensionare şi sunt activi pe piaţa muncii.

Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon”, a mai transmis Marcel Boloş pentru Mediafax.

PSD, partidul care se opune creșterii vârstei de pensionare

Între timp, PSD a anunțat oficial că se opune creșterii vârstei de pensionare, după spusele secretarului general al social-democraților, Paul Stănescu.

„PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură.

Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja”, a anunțat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.