Actual

Avertismetul lui Marcel Boloș despre desființare pensiilor speciale.”Varianta cea mai gravă este să blocăm finanțarea din PNRR”

Marcel Boloș suntem-campioni-bugetaru
FOTO: g4media.ro

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis un avertisment dur referitor la fondurile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din păcate, finanțarea riscă să fie suspendată dacă nu se va construi un cadrul legal care să reglementeze cuantumul pensiilor sociale.

”Deci, varianta cea mai gravă care se poate întâmpla României este ca noi, prin adoptarea unui proiect de lege care nu este în conformitate cu PNRR, să blocăm PNRR, ori luxul acesta nu cred că ni-l permitem, pentru că sunt o serie de contracte de finanțare pe care România le-a avut ca apeluri de proiecte și contracte de finanțare pe care le-a încheiat sau urmează să le încheie” a precizat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș: ”Varianta cea mai gravă care se poate întâmpla este să blocăm PNRR”

Avertismentul lui Marcel Boloș Boloș vine la scurt timp după ce Comisia de Buget a Senatului a amânat proiectul care vizează pensiile speciale cu  două săptămâni. Proiectul a fost amânat de două ori până ce acesta să ajungă în comisie. Reprezentanții USR (Uniunea Salvați România), în cadrul dezbaterilor, au precizat că ministerul ar trebui să lucreze la un alt proiect de lege pentru ca jalonul din PNRR să fie atins.

Senatorul USR  Mircescu Ion-Narcis a punctat faptul că poriectul actual întocmi de ministrul Muncii este redactat greșit și în forma actuală nu se poate atinge unul dintre cele mai importante jaloane incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Cu acest proiect de lege jalonul 215 nu va putea fi niciodată atins, pentru că nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desfiinţează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi aleşilor locali (..) În momentul de faţă eu cred că lucrăm în gol. Sunt două variante. Ori guvernul îşi asumă că renunţă la sumele din PNRR şi are o altă negociere cu Comisia Europeană ori Ministerul Muncii trebuie să lucreze la un alt proiect. Cu acest proiect eu nu văd cum putem să atingem jalonul” a precizat senatorul USR, Mircea Ion-Narcis.

USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Marcel Boloș

Reprezentantul Ministerului Muncii, Marius Ilie Stanciu i-a dat replica colegului său USR-ist. Stanciu a declarat că nu se va lucra la un alt proiect de lege deoarece aceste respectă cerințele din jalonul PNRR.

În acest context reprezentanții grupărilor USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă la adresa ministrului muncii Marius Budăi. Într-un demers comun, deputații formațiunilor politice l-au acuzat pe Marcel Boloș că nu ” a fost în stare să scrie un proiect corect de eliminare a pensiilor speciale şi România riscă să piardă banii din PNRR fără această reformă”.

”Marius Budăi trebuia să vină cu o lege care elimină pensiile speciale, aşa cum USR a negociat în PNRR. În schimb, legea trimisă în Parlament nu doar că nu le elimină, dar creează noi pensii speciale. Au crezut că pot păcăli Comisia Europeană cu asta, iar acum riscăm să rămânem fără bani europeni. Nu vrem să aşteptăm până eşuează PNRR pentru a-l demite pe Marius Budăi. Banii pentru modernizarea României sunt mai importanţi decât o mână de speciali din PSD şi PNL” a declarat Cătălin Drulă președintele USR, potrivit ziare.com.