Economic

Creșterea prețurilor la energie, o problemă la care românii așteaptă soluții. Cîțu: Nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă

Creșterea prețurilor la energie, o problemă la care românii așteaptă soluții. Cîțu: Nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă

Creșterea prețurilor la energie este o problemă acută, la care românii așteaptă soluții, iar premierul Florin Cîțu estimează că va exista o compensație pentru energia electrică.

Cât despre subiectul plafonării prețurilor, Florin Cîțu spune că așteaptă să vadă și ce măsuri iau alte țări din blocul comunitar în acest sens; a adăugat, în context, că există un factor la care executivul trebuie să fie foarte atent, şi anume acela că România este producătoare de gaze și energie.

Legea consumatorului vulnerabil este insuficientă pentru că ar veni în această iarnă doar în sprijinul a circa 500.000 de gospodării, astfel că executivul are în analiză compensarea majorării prețurilor la energie și gazele naturale.

Premierul Florin Cîțu spunea că este necesară găsirea unui mecanism care să se aplice în asemenea situații excepționale, fără ca guvernul să mai dea ordonanțe de urgență.

El a explicat recent că mecanismul de compensare trebuie să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul.

Măsurile avute în vedere privesc deopotrivă consumatorul casnic, dar și întreprinderile mici și mijlocii. Proiectul de ordonată de urgență privind compensarea prețurilor la energie și gazele naturale s-a aflat deja într-o primă lectură în guvern.

Cîțu: E o situație excepțională în toată Europa

Florin Cîțu: Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție aici. Aş vrea ca românii să fie…, nu pot să fie foarte liniștiţi. E o situație excepțională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei, și aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic și non-casnic, să fie clar, pentru că dacă nu ne gândim la consumator non-casnic putem să avem distorsionări la care nu te aștepți.

Dacă la nivelul Uniunii Europene sa va discuta despre plafonare şi autoritățile române vor lua în calcul acest scenariu, a mai spus premierul, care crede că o intervenție brutală în plafonarea prețurilor la energie și gaze poate afecta politica investițională a companiilor din domeniu, scrie RRA.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, spunea la rândul său că proiectul de ordonanță de urgență are în vedere compensarea facturilor pentru acele persoane care consumă între 30 și 200 de kW. Practic, se încearcă un echilibru între consumul mediu și venitul mediu. Întrebat cum vede funcționarea acestui mecanism de compensare, ministrul energiei a explicat.

Virgil Popescu: Practic, la sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște borderouri, automat, din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile de la buget, de la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite și li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite.

Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri, nu dorim ca românul să fie pus să se ducă după adeverințe, după ceva să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu; automat, toţi cei care sunt încadrați 30 și 200 kW, vorbim de 13 milioane de români, vor beneficia de această subvenție.