International

Critici dure la adresa lui Emmanuel Macron! Premierul Poloniei:„ Se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către China”

Macron Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, critică Uniunea Europeană (UE) pentru abordarea „mioapă” față de China, cu referire la vizita oficială a lui Emmanuel Macron, potrivit News.ro, care citează AFP.

„Ei se îndreaptă, într-o viziune mioapă, către China, pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui uriaş cost geopolitic, crescându-ne dependenţa faţă de China, în loc să o scadă”, denunţă şeful Guvernului de la Varşovia într-un discurs, la Washington.

Critici grave la adresa lui Emmanuel Macron

Vicepreședintele Kamala Harris l-a întâmpinat pe Mateusz Morawiecki la sosirea în țară.

El a declarat, fără a-l menționa pe președintele francez Emmanuel Macron, la Centrul de Cercetare al Consiliului Atlantic: „Nu poți proteja Ucraina acum și mâine afirmând că Taiwanul nu este treaba ta. Cred, Doamne fereşte, că, dacă cade Ucraina, dacă este cucerită Ucraina, în ziua următoare China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a declarat el.

La finalul vizitei sale oficiale în China de săptămâna trecută, Emmanuel Macron a stârnit furie afirmând că Uniunea Europeană nu ar trebui să se plaseze automat de partea Chinei sau a Statelor Unite în cazul unei confruntări în Taiwan.

Folosind din nou ca punct de referință remarcile președintelui francez, premierul polonez s-a opus ideii de autonomie strategică în cadrul UE.

„Autonomia europeană e şic, nu? Dar asta înseamnă schimbarea centrului gravitaţiei europene către China şi ruperea legăturilor cu Statelor Unite. Eu nu prea reuşesc să înţeleg conceptul autonomiei strategice, dacă asta înseamnă, de facto, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

Ce a declarat Emmanuel Macron

„De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne punem întrebarea privind interesul nostru” ştiind că nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, a declarat președintele francez.

Macron a îndemnat la „autonomie strategică” pentru a fi „bătălia Europei”, dar și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „o accelerare a instabilității duopolului China-SUA” și la posibilitatea de a nu avea resursele necesare pentru a-l susține.

Președintele Franței a sporit riscul unui atac chinez asupra Taiwanului prin declarațiile făcute în timpul călătoriei sale la Beijing. Potrivit jurnalistului Alexander Görlach, care a realizat o analiză pentru Deutsche Welle, în schimb, comenzile pentru industria franceză se înmulțesc.

În timpul vizitei sale în China, președintele francez Emmanuel Macron a dovedit încă o dată că este un diplomat slab care a făcut un mare rău Uniunii Europene și întregii lumi libere. Politicianul s-a bucurat că Xi Jinping a solicitat o lungă conversație privată cu el. Potrivit rapoartelor, Xi Jinping l-a copleșit pe Macron cu laude pe tot parcursul întâlnirii, până la punctul în care, imediat ce s-a întors la Paris, a spus că, în ceea ce privește China, Europa nu ar trebui să se lase atașată de căruța SUA, a spus jurnalistul, potrivit G4Media.