International

Intervenția lui Macron a fost în van? Lupta din Bahmut nu se mai termină

razboi in Ucraina, Bahmut,
Credit imagine: CNN

Șapte civili au fost uciși de lovituri de artilerie ucraineană în zonele controlate de Rusia, în timp ce bătălia pentru Bahmut, orașul devastat din estul țării care a devenit un simbol al sfidării Rusiei de către Kiev, a făcut ravagii fără a se întrevedea un final.

Un oficial rus de rang înalt a declarat că nu există nicio șansă de a purta discuții de pace în acest an, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe liderul chinez Xi Jinping să convingă Rusia să negocieze încheierea celui mai periculos conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Cum a decurs discuția dintre Macron și Xi

În urma discuțiilor purtate joi la Beijing cu Macron și cu șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, Xi Jinping a declarat că speră că Rusia și Ucraina ar putea purta negocieri cât mai curând posibil și a avertizat toate țările împotriva utilizării armelor nucleare.

El nu și-a exprimat dorința de a vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deși Von der Leyen a declarat că Xi i-a spus că o conversație ar putea avea loc atunci când „condițiile și momentul sunt potrivite”.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite”, iar Xi a încercat să poziționeze China ca mediator în conflictul din Ucraina. China a publicat un plan de pace în 12 puncte, dar propunerea a fost în mare parte respinsă de Occident, deoarece China a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea vecinului său suveran.

Aflat alături de președintele chinez în fața Marii Săli a Poporului înainte de întâlnirea lor, Macron i-a spus lui Xi că „agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității”.

„Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”, a mai spus Macron.

Nu există nicio discuție în curs de desfășurare menită să pună capăt războiului, iar Dmitri Suslov, un consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a fost citat joi în ziarul italian Corriere della Sera, care a declarat că există șanse „zero” ca discuțiile să aibă loc în 2023.

Putin spune că „operațiunea militară specială” a Rusiei a fost necesară pentru a elimina naziștii ucraineni și pentru a apăra Rusia de un Occident ostil. Ucraina și aliații săi o numesc un război de cucerire neprovocat.

Războiul a costat mii de vieți, a distrus orașe, a alungat milioane de oameni din casele lor și a destabilizat economia globală.

Patru civili au fost uciși joi în regiunea Donețk, controlată de Rusia, când obuze au lovit o parcare, a declarat agenția de știri rusă Tass. Trei persoane au murit în explozii într-o stație de autobuz din Lysychansk, la nord-est de Donețk, a relatat agenția de știri RIA.

Guvernatorul orașului Kherson, din sudul țării, a declarat că șapte persoane au fost rănite în bombardamentele efectuate de forțele rusești din această regiune. Reuters, sursa noastră pentru acest articol, nu a reușit să verifice independent aceste rapoarte.

Bahmut e disputat de luni întregi

Bătălia de luni de zile pentru Bahmut, unul dintre ultimele centre urbane din estul provinciei Donețk care nu a căzut încă în mâinile forțelor ruse, s-a dovedit a fi una dintre cele mai sângeroase din război.

Liderul miliției private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptele se desfășoară în vestul orașului.

„Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”, a declarat el pe canalul său Telegram.

Prigozhin s-a plâns deseori de lipsa de muniție pentru luptătorii săi din Bahmut. Dar polițistul de frontieră ucrainean Levko Stek, care a vorbit într-un clip video în mijlocul unor explozii, a declarat că forțele ucrainene nu au simțit nicio „foame de muniție” de partea rusă.

Analiștii occidentali au minimizat importanța strategică a Bahmut, dar Ucraina a prezentat apărarea tenace a orașului ca pe o modalitate de a epuiza forțele ruse înaintea unei contraofensive susținute de arme avansate furnizate de Occident.

„Suntem pregătiți, trebuie să o facem, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat pentru Reuters Naza, un comandant de unitate în vârstă de 21 de ani, în afara Bahmut. „Inamicul trebuie alungat. În acest moment așteptăm ca vremea să se schimbe, noroiul este un obstacol”.

Vorbind din apropierea liniei frontului, comandantul brigăzii a 5-a de asalt separat din Ucraina, care și-a dat numele Ivan, a declarat: „Nu am avut timp să vorbesc cu el. Acei membri ai serviciului care nu se află pe linia frontului se antrenează”.

Expertul militar ucrainean Oleksander Musienko a declarat că forțele rusești sunt „epuizate și nu pot menține același ritm al atacurilor” ca cele lansate în februarie.

„Este clar acum că abilitatea armatei ruse de a ataca este blocată. Și pentru toată bravada lor cu privire la preluarea Bahmut, pur și simplu nu este adevărat”, a declarat el într-un comentariu video.

„Forțele rusești se pregătesc să organizeze poziții defensive. Ideea este de a aduce războiul într-o fază pozițională, în esență un impas”.