Social

Criza acută de sânge la Targul Mureș

Criza acută de sânge la Targul Mureș! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Târgu Mureș se confruntă cu o criză acută de sânge. Dacă înainte de pandemie donau zilnic până la 70 de persoane, acum numărul a scăzut chiar și la 8, fapt care face imposibilă asigurarea necesarului de sânge în spitalele din județ.

Specialiștii Centrului de Transfuzii din Târgu Mureș cred că mulți dintre donatorii fideli au renunțat la acest gest, de teama să nu se infecteze cu COVID-19.

”În ultima perioadă, numărul donatorilor la centrul nostru a scăzut dramatic. Putem vorbi despre o reală criză. De aceea este important, potențialul donator să știe: la centru, am luat niște măsuri suplimentare de protecție și a personalului, dar și a donatorului.” Marinela Lazăr, șefa Centrului de Transfuzii.

Numărul zilnic al donatorilor a scăzut, de la aproape 70, la circa 10, deși la centrul din Târgu Mureș nu a fost în nicio problemă cauza coronavirus. Pentru a crește numărul de donatori, s-a renunțat la programări.

”La intrarea în instituție este măsurată temperatura corporală a fiecărui potențial donator, primește dezinfectanți pentru mâini, o mască de protecție, botoșei. Suplimentar, pentru zona în care se așteaptă, folosim o lampă cu ultraviolete. Ne-am asigurat că putem păstra acea limită de 1,5 m între fiecare persoană.” a mai declara Marinela Lazăr