Actual

Criza cerealelor trebuie evitată. Ministerul Agriculturii vrea să prelungească restricțiile

Fermierii români, sursa foto agrointel
Credit imagine: AgroIntel

Criza cerealelor a fost o mare lovitură economică pentru agricultura din țările central și est-europene. Astfel, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au solicitat oprirea importurilor de grâne ucrainene. Comisia Europeană a aprobat acest lucru și a oferit mai multe tranșe de ajutor financiar acestor țări.

Însă interzicerea importurilor ar dura numai până pe 15 septembrie. Polonia a spus că va bloca orice comercializare de cereale ucrainene chiar și după această dată. Și chiar și dacă instituția europeană va cere ridicarea restricțiilor.

Și România pare să aibă o poziție similară. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit cu omologul său ungar, Istvan Nagy. Cei doi oficiali au conchis și ei că trebuie continuate interdicțiile de import.

Cum vrea România să evite criza cerealelor

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii din România, ministrul român și cel ungar vor să blocheze importurile de grâne ucrainene.

„Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se transmite prin comunicat.

Comunicatul stipulează și că Florin Barbu și Istvan Nagy au discutat despre zonele agricole și rotația culturilor. Au avut loc multe schimbări din acest punct de vedere în momentul în care războiul ruso-ucrainean a izbucnit.

„Ministrul Florin Barbu a mulțumit omologului maghiar pentru susținerea față de solicitarea făcută de partea română în cadrul celui mai recent Consiliu AGRIFISH ce vizează prelungirea derogării de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8)”, se arată în comunicatul Ministerului.

De asemenea, tranzitul grânelor din Ucraina ar putea fi subvenționat. Acest lucru ar duce la o stimulare a transporturilor de cereale, care ar trebui să ajungă în special în țările îndepărtate. Acestea, majoritatea de pe continentul african, se confruntă cu mari probleme de securitate alimentară, conform Antena 3 CNN.

Faptul că Rusia nu mai permite ca ucrainenii să-și transporte marfa pe Marea Neagră a dus la multe îngrijorări. Tocmai de aceea țările est-europene vor să prelungească interdicțiile.