Diverse

Criză de politicieni. Românii nu mai au încredere în liderii partidelor, arată ultimul sondaj. Ce procente au Ciucă și Ciolacu

Criză de politicieni. Românii nu mai au încredere în liderii partidelor, arată ultimul sondaj. Ce procente au Ciucă și Ciolacu

O lovitură de imagine a fost dată, prin ultimul sondaj, tuturor politicienilor români. Criza din economic s-a transferat și în planul politic.

Criză de politicieni. Românii nu mai au încredere în liderii partidelor, arată ultimul sondaj. Ce procente au Ciucă și Ciolacu

Dacă mâine ar fi alegerile, unii politiceni ar fi poziționați mai ”rău”, decât alții. Cel puțin aceasta este opinia celor intervievați, un eșantion reprezentativ de români, pentru a lua pulsul real al societății românești de astăzi.

Undeva, pe la capătul listei, se află președintele Klaus Johannis. Președintele țării ar pierde teren în fața liderului PSDMarcel Ciolacu, dar și în fața premierului Nicolae Ciucă. Acest fapt este confirmat de sondajul Avangarde, care este oferit publicului, în acest zile.

Potrivit datelor centralizate în sondaj, încrederea românilor s-a schimbat complet în ultimele luni de zile. Participanții au fost întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare.

Cei mai mulți români au răspuns că ar vota cu social democrații, drept urmare, PSD ar obține 37% din voturi. Pe locul doi se află liberalii, dar la o distanță semnificativă de PSD.

 

25% dintre români îl preferă pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, în timp ce alți 18% spun că au încredere în premierul Ciucă. Pe președintele Klaus Iohannis îl regăsim de abia pe locul trei în cadrul sondajului, doar 15% dintre participanți afinrmând că mai au încredere în actualul șef al statului.

Barometrul de opinie Avangarde îl arată și pe noul partid al lui Dacian Cioloș, acesta fiind cotat, potrivit graficelor, cu doar 1%, semn că românii nu au aproape deloc încredere în experimente noi.

PNL-ul se află în cădere liberă, tot barometrul o arată:  23% dintre participanți ar vota cu PNL, în timp ce alți 11% ar vota cu AUR, iar 9% cu USR. În sondaj se găsește desigur și UDMR-ul care se află la limita pragului electoral cu doar 5%.

Unde este Simion: Pe locul patru la capitolul încredere îl găsim și pe George Simon, liderul AUR, cu un procent de 11%, urmat de Cătălin Drulă cu doar 9%.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 22 – 31 iulie, pe un eșantion de 902 subiecți prin metoda CATI (cea a interviurilor telefonice). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%, ca în orice sondaj de interacțiune cu opinia publică.

Foto: Baraometrul Avangarde