Actual

Cu cărțile pe față. Iată de ce se implică România în războiul din Ucraina. Motivul îl spune Mircea Geoană

Cu cărțile pe față. Iată de ce se implică România în războiul din Ucraina. Motivul îl spune Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut dezvăluiri privind motivele care i-au determinat pe români să se implice în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Cu cărțile pe față. Iată de ce se implică România în războiul din Ucraina. Motivul îl spune Mircea Geoană

Mircea Geoană a dezvăluit, în cadrul podcastului lui Mihai Morar, care este adevăratul motiv pentru care România s-a implicat în conflictul din Ucraina.

Secretarul general adjunct al NATO spune că nevoia de a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia reprezintă un un interes moral, politic, dar şi strategic.

Nevoia de a ajuta Ucraina și Republica Moldova face parte dintr-un interes moral, politic și strategic, pe care noi toți, de la polonez la român, îl avem. Nu avem nevoie de Rusia, din nou, pe granițele noastre, pentru că știm ce înseamnă presiunea unui colos pe granițele noastre”, a declarat Geoană, în contextul dat.

În același timp, secretarul general adjunct al NATO a povestit că, în urmă cu mai mulţi ani, Vladimir Putin a afirmat direct că nu este de acord cu aderarea României la NATO.

L-am întâlnit pe Vladimir Putin şi mi-a spus: Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică!”, ar fi avertizat liderul de la Kremlin, în discuția cu oficialul român.

Totodată, Mircea Geoană a mai mărturisit că Vladimir Putin a încercat, în nenumărate rânduri, să-i convingă pe reprezentanții României să nu adere la Uniunea Europeană.

Încerca să ne convingă să stăm departe de Uniunea Europeană, m-a frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere. Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?”, întreabă Geoană, astăzi, retoric.

Foto: evz/video: youtube