Actual

Exclusiv. Disputa dintre Rafila și Arafat are un motiv despre care nu se vorbește public. Se așteaptă decizii în coaliție

Exclusiv. Disputa dintre Rafila și Arafat are un motiv despre care nu se vorbește public. Se așteaptă decizii în coaliție

Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă a fost un nou motiv de contre între secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență şi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. Şeful DSU s-a poziționat din nou, ieri, împotriva cedării coordonării asistenței medicale de urgență către Ministerul Sănătății, așa cum dorește ministrul Alexandru Rafila. Șeful DSU a afirmat că dorește să privească spre viitor, nu să se întoarcă la ceea ce era în anii 1990.

Alexandru Rafila se plânge că nu are interlocutor şi că Raed Arafat se intervievează singur pe tema Medicina de urgenţă

„Medicina de urgență. Finanțarea este din partea a două ministere – Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și, dacă unul se retrage, celălalt nu face față. Pe partea de coordonare operațională, conform legii este Departamentul pentru Situații de Urgență. Vreau să amintesc că DSU, chiar dacă este în interiorul Ministerului Afacerilor Interne, are o Direcție generală de urgențe medicale, condusă de un medic, de un medic adjunct și are unele servicii – serviciul de formare, serviciul de strategie, serviciul de monitorizare și coordonare”, a afirmat Raed Arafat, la un eveniment organizat de Ziua Internațională a Medicinei de Urgență.

Şeful DSU îi atrage atenţia ministrului Rafila că există o parte din medicina de urgenţă ce nu poate fi scoasă de la Ministerul de Interne: aviaţia şi pompieri.

„Aveți o parte pe care nu puteți sub nicio formă să o scoateți de la Ministerul de Interne: aviația, pompierii. Dacă partea cealaltă o scoateți de la coordonarea DSU, înseamnă că ne întoarcem cel puțin la nivelul anului 2013, dacă nu chiar la nivelul anilor dinainte de 2007. Să nu uitați că la Ministerul Sănătății, când am început să dezvoltăm sistemul, Ambulanța și componenta SMURD-ului au fost coordonate pe partea medicală de secretarul de stat care era acolo și care avea conexiuni foarte strânse cu pompierii. Noi ce am făcut este să aducem acest lucru și să îl oficializăm sub o umbrelă unită la Ministerul de Interne”, a mai declarat Arafat.

Alexandru Rafila: Eu, din păcate, nu am avut interlocutori, iar dialoguri pe Facebook nu prea fac

La rândul său, Alexandru Rafila, întrebat dacă a discutat cu oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă despre acest aspect, ministrul sănătăţii a declarat că nu, întrucât nu are interlocutor.

„Eu, din păcate, nu am avut interlocutori, am fost deschis tot timpul la dialog. Eu dialoguri pe Facebook nu prea fac. Singurele remarci au fost pe Facebook sau în interviuri care s-au desfăşurat, am văzut, în biroul domnului doctor Arafat, în care singur se intervieva şi ne explica care sunt elementele legate de medicina de urgenţă”.

Alexandru Rafila a spus că proiectul prin care asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea MAI trebuie discutat în coaliţia de guvernare.

Exclusiv. Disputa dintre Rafila și Arafat are un motiv despre care nu se vorbește public. Se așteaptă decizii în coaliție

Mulți români n-au înțeles de ce există disputa aceasta între Rafila și Arafat, care este motivul real. Cei doi nu l-au explicat. Ministrul Rafila a vorbit la început despre faptul că nu e normal ca Ministerul Sănătății să suporte costurile activității SMURD, iar subordonarea să fie la Ministerul de Interne. N-a explicat, însă îndeajuns. Iar șeful DSU, care are sub comandă SMURD, a lăsat mereu să se înțeleagă că Rafila vrea să-l subordoneze dintr-o ambiție.

Mai mulți manageri de spitale sau din sfera Ambulanței ne-au relatat care este situația reală și la care cei doi beligeranți ar trebui să găsească soluții. Banii sunt principalul motiv de dispută. Managerii spitalelor sunt obligați de lege să deconteze sume importante pentru activitatea DSU/SMURD. Banii sunt din bugetul alocat spitalului de către Ministerul Sănătății. Un spital care dispune de helioport sau are în apropiere un aeroport este obligat să plătească chirie lunară pentru locul unde aterizează elicopterul SMURD.

Ni s-a spus că dezinfectarea salvărilor SMURD este plătită tot de spital. Elicopterele nu știm unde, cine sau dacă sunt decontaminate, după transportul bolnavilor. Mulți angajați din sistemul sanitar cred că nu se vorbește public despre aceste lucruri pentru a nu se da prilejul la apariția unor alte nemulțumiri sau discuții despre situații ce nu ar trebui să se petreacă în relația asistenței medicale de urgență UPU – SMURD.