Lifestyle

Cu drum și biserică din marmură, un sat din România este unic în lume

Cu drum și biserică din marmură, un sat din România este unic în lume
spynews.ro

Datorită frumuseții sale, a caselor cu fundații și beciuri mai scumpe ca o locuință de lux, a bisericii ortodoxe ridicate tot din marmură, un sat din România este unic în lume.

Este vorba despre o așezare din județul Hunedoara. Se numește satul Alun.

Povestea fascinantă a satului Alun din Hunedoara

Aici, potrivit documentelor, la un moment dat, mai exista un singur locuitor. Iar în urmă cu aproape jumătate de secol aici locuiau peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii 60, în apropierea carierei de marmură de la marginea satului.

De atunci, asezarea a “înmărmurit” fiindcă localnicii au început să migreze, iar unul dintre localnicii care a rămas nedezlipit de Alun era Gheorghe Gheorghesc, care a povestit următoarele: „Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate și mai mult, iar în vremea tinereții mele, era unul dintre cele mai mari din zona. Avea o școală cu internat, în care învățau copiii din tot Ținutul Pădurenilor, dar și din Hunedoara. Iar localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului și în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comuniști i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Asa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii“.

Satul Alun are drum din marmură

Unicitatea satului Alun din România este dată de drumul său de marmură, de  doi kilometri, care coboară de la intrarea în sat, locul unde se află şi cariera de marmură, până la cinci – şase kilometri, în valea Peştişelului, spre Govâjdia, locul unde pornea calea ferată minieră a Hunedoarei. „Acest drum a fost construit în anii ´60 – ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”, a povestit Mircea Popa, un localnic.

FOTO haihuin2.com

 Casa Poporului are în structură marmură din satul Alun

Cariera de marmură a satului Aluna fost exploatată timp de aproape două secole de către localnici. De aici au fost extrase blocuri de piatră folosite la construcția Casei Poporului și tot din Alun își au originea coloanele din marmură care au decorat vila familiei Ceaușescu.

Cu marmura din Alun s-au construit biserici unicat în lume

De asemenea, din anii ‘30, marmura din Alun a servit la construcția mai multor biserici din regiunea Hunedoarei, cele mai mari fiind catedrala Ghelari și catedrala din Centrul vechi al Hunedoarei.

Catedrala Ghelari/FOTO wikipedia.org

Mai mult, cea mai neobisnuită dintre biserici se află în centrul satului, ridicată tot în anii ´30, alături de o biserică de lemn, veche de peste trei secole, biserici care întreţineau viaţa spirituală a comunităţii. Biserica a fost construită aproape integral din marmura de la Alun.

FOTO haihuin2.com

„Aici aveți un exemplu unicat, cred ca în Europa. Dacă vă uitați foarte bine aici, veți vedea o cruce în zid. Au hotărât ca mormântul să fie prins în casă. Imaginați-vă ca ei stau împreună cu urmașii lor în casă. Iar crucea este, cu florile în față, la loc de cinste. Este unicat. O doamnă este… Si atunci s-a făcut casa, fundația, pe mormânt. (- Si, practic, aici unde sunt aceste flori este mormântul ei?) – Nu, nu, nu! Încolo. Tot timpul crucea se punea la cap”, spune Sergiu Tent, ghid turistic amator, potrivit digi24.ro

FOTO haihuin2.com

Iarna, satul Alun este pustiu

Despre viața din satul Alun, Mircea Popa povestește: „Iarna, satul rămâne aproape pustiu. Mai stau aici cele două călugăriţe de la biserica de marmură şi poate ciobanii din zonă. Însă odată cu venirea primăverii, şi mai ales vara, satul se animă. Cei mai mulţi dintre oamenii din Alun locuiesc în Hunedoara, dar se întorc aici pentru a avea grijă de gospodării. Poate nu îi vedem în fiecare zi, dar satul nu e părăsit. Unii aşa au crezut, iar acest lucru ne-a adus şi unele necazuri. Acum, lumea se întoarce mai des, iar multe curţi şi case sunt bine îngrijite. Dacă drumurile din sat şi drumul de marmură ar fi mai bune, oamenii ar rămâne mai mult timp aici”.