Social

Cu riscul de a fi amendați de pompieri, oamenii incendiază vegetația

Cu riscul de a fi amendați de pompieri, oamenii continua sa incendieze vegetația. Mulți gospodari continuă să incendieze vegetația uscată de pe terenurile agricole pentru a le pregăti pentru lucrările de primăvară, cu riscul de a fi amendați de pompieri și de a-și pierde subvențiile acordate prin APIA. Fenomenul arderilor necontrolate a luat amploare luna aceasta, în județul Mureș, unde pompierii au intervenit pentru a stinge zeci de incendii de vegetație uscată care puteau pune în pericol oameni și bunuri.

Pompierii amendează cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei

Aproape 100 de incendii s-au înregistrat deja luna aceasta, în Mureș, iar 75% dintre ele au fost focuri aprinse pentru igienizarea terenurilor, o practică veche, pe care pompierii o amendează cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei dacă se constată că fermierul nu avea de la primărie permis de lucru cu focul. Nu doar că aceste incendii pun în pericol viața oamenilor și bunurile, dar și încarcă echipajele de pompieri militari și voluntari, care se expun, astfel, riscului de infectare cu noul coronavirus.

Din fericire, până acum, numeroasele intervenții nu s-au soldat cu victime și nici nu sunt pompieri confirmați pozitiv la testul COVID-19.

În schimb, urmează ca inspectorii APIA să identifice fermierii care au incendiat vegetația. Penalitățile încep de la 15% și se poate ajunge până la pierderea subvenției. Anul trecut, în Mureș au fost cel puțin 50 de agricultori penalizați, potrivit RRA.