Lifestyle

Cui îi place școala? Unui copil care este educat în acest fel

cand-vor-avea-vacante-elevii elevilor le place școala

„Nu ne place școala” este un refren scandat de mulți copii, adesea pe ritmul celebrei melodii We Will Rock You. Și este, până la un punct, de înțeles. Este primul lor contact cu reguli rigide și cu reducerea timpului liber. Iar dacă apare nevoia de meditații sau de alte astfel de activități, neplăcerea poate crește și mai mult.

Ca părinți, avem sarcina de a face mersul la școală să fie cât mai plăcut. Și de a face copiii să învețe în primul rând pentru a-și satisface curiozitatea. Sigur că notele mari pot fi o bucurie și o cale de a motiva copilul, dar ideal este ca motivația să vină mai ales din interior. Iată ce poți face în acest sens.

Ține-te departe de pedepse

Deși tendința este de a fi autoritar cu cel mic atunci când ar vrea să lipsească sau îi scad performanțele școlare, asta nu îl va ajuta foarte mult. Este posibil chiar să devină mai plin de antipatie față de școală. Și să îți și ascundă problemele cu care se confruntă.

Este mai bine să te arăți mereu deschis față de problemele copilului tău. Poate vei afla că are o relație  defectuoasă cu un coleg sau cu unii dintre profesori, motiv pentru care se simte mai puțin dornic de învățătură. Deși aceste lucruri nu se rezolvă de pe o zi pe alta, e important să știi în primul rând de ce nu îi place școala celui mic. De-acolo abia poți să iei acțiune.

Menține o legătură cu profesorii și părinții

Un alt sfat este să fii implicat în viața școlară. Nu spunem să fii cea mai vocală persoană la ședințele cu părinții sau să faci spam pe grupul de părinți de pe WhatsApp. Dar e bine să fii la curent cu ceea ce se întâmplă și să știi exact cum se descurcă cel mic la școală. Tot așa poți afla și motivul unei eventuale neplăceri, sfătuiește Realitatea.net.

Poți induce spiritul de recompensă

În vreme ce pedepsele nu sunt recomandate, recompensele au mai mare succes. Poți de exemplu să-i spui „când termini temele, poți ieși la joacă”. Astfel, copilului i se induce un sentiment al responsabilității. El nu va mai tânji după o recompensă imediată, ci va înțelege că este ceva ce primește numai după ce-și îndeplinește responsabilitățile.

Oferă-i liniște și pace

Este greu să te concentrezi asupra muncii într-o casă gălăgioasă, într-o cameră plină de oameni. Îi poți amenaja copilului un birou unde să studieze și să-și facă temele. În acel moment, el este mult mai capabil să se concentreze și să-și termine temele rapid și eficient.

Nu-i supraaglomera programul

Oricât de utile ar fi meditațiile uneori, epuizarea îi poate crea o antipatie față de studiu. Încearcă să-i aranjezi lecțiile private în așa fel încât să nu strângă multe ore pe zi dedicate studiului. Dacă pentru tine ar fi dificilă o zi de lucru de zece ore, același lucru e cu atât mai adevărat pentru cel mic.