Actual

Culmea! Rusia acuză România de nerespectarea drepturilor minorităților

vladimir putin (Sursă foto: pbs.org)
sursa foto arhiva personala

În cadrul Consiliului Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite, care a avut loc la Geneva, Rusia a ridicat acuzații împotriva României cu privire la încălcarea drepturilor unor minorități și a votat împotriva raportului privind drepturile omului în țara noastră.

Delegația rusă a transmis aceste preocupări prin intermediul platformei Twitter. Ei au spus că au îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităților naționale din România. Dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii și rutenii transcarpatici.

Rusia acuză România

De asemenea, delegația rusă a subliniat că percepe o creștere a xenofobiei, rasismului și naționalismului în România. Cu toate acestea, România nu este singura țară acuzată de Rusia. Aceștia au ridicat preocupări și cu privire la Muntenegru.

Postarea Delegației ruse din cadrul platformei Twitter X afirmă că „Avem în continuare îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităților naționale din România, dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii și rutenii transcarpatici.”

Evenimentul a avut loc în cadrul evaluării periodice efectuate de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, care a implicat mai multe țări. Surprinzător, Rusia a fost singura țară care s-a opus raportului privind situația din România.

România a fost reprezentată în cadrul acestei întâlniri de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Traian Hristea, conform unui comunicat oficial al Ministerului de Externe. În cadrul acestui eveniment, secretarul de stat a prezentat poziția oficială a României față de recomandările primite în dialogul interactiv din 2 mai 2023.

Cine sunt rutenii?

„Cu acest prilej, secretarul de stat a prezentat poziția părții române față de recomandările primite în cadrul dialogului interactiv din 2 mai 2023, rezultată în urma unui proces de evaluare interinstituțională a recomandărilor, precum și contextul și rațiunile care au condus la susținerea, acceptarea parțială sau, după caz, notarea celor 251 de recomandări primite în sesiunea Grupului de lucru din mai a.c. De asemenea, au fost evidențiate cele mai recente evoluții în privința respectării statului de drept, a reformei sistemului judiciar, a prevenirii și combaterii discriminării și traficului de persoane. Adoptarea Raportului Grupului de Lucru privind Evaluarea Periodică Universală a situaţiei respectării drepturilor omului în România a avut loc în cadrul celui de-al patrulea ciclu al Examinării Periodice Universale («Universal Periodic Review» – UPR)”.

Un aspect notabil în această dispută este menționarea rutenilor ca una dintre minoritățile vulnerabile. Rutenii sunt o minoritate recunoscută și reprezentată din punct de vedere politic în România. Uniunea Culturale a Rutenilor din România este o organizație care se ocupă cu promovarea și păstrarea istoriei, tradițiilor și valorilor culturale ale acestei minorități. Rutenii, cunoscuți și sub numele de rușini, sunt o populație de origine slavă, având rădăcini în Rusia Subcarpatică. Ei sunt prezenți în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Iugoslavia restrânsă și Croația, potrivit Adevărul.