Actual

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%. Va pierde România banii din PNRR?

Pensiile speciale e-sursa-foto-infofinanciar
sursa foto infofinanciar

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%. Sistemul de pensii prezintă anumite probleme la nivelul țării. Aceste pensii speciale au un efect destul de mare la nivelul bugetului. Pentru a scăpa de deficit, trebuie implementate anumite măsuri, din dorința de a ajunge pe linia de plutire din punct de vedere economic.

Pensiile speciale reprezintă un subiect controversat. Este vorba de acei pensionari care au venituri extrem de mari. Plata acestor pensii aduce mari cheltuieli pentru bugetul general. Specialii țării vor avea acum de plătit un impozit.

Pensiile speciale vor fi impozitate

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Justiției va face acum modificări la legea pensiilor speciale. Acestea ar urma să fie în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Acest lucru are loc după ce reprezentanții Comisiei Europene și-au prezentat opiniile. Aceștia au venit cu o viziune clară legată de pensiile speciale. Cota de impozitare va fi de 20% în total, maximul care a fost convenit cu Comisia Europeană.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%. Se iau măsurile necesare. Pentru a evita pierderea a aproximativ 1,5 miliarde de euro din următoarea tranșă a PNRR. Astfel, Guvernul este presat să elaboreze o versiune finală a legii pensiilor speciale care să respecte hotărârea CCR. În această situație, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, este posibil ca una dintre modificări să fie promulgarea unui impozit de 10%. Dar, se pare că va exista și un plafon ce va fi aplicat la nivelul acestor pensii.

Discuții cu Comisia Europeană

Reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat punctul de vedere. Iar autoritățile române trebuie să se plieze pe criteriile stabilite. Scopul este de a nu pune în pericol fondurile PNRR, pe care țara noastră le primește. Marcel Ciolacu a explicat că va fi aplicată o impozitare de 10%. În plus, va fi aplicat și un plafon. Ministerul Justiție va înainta acum cu demersurile.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%. „Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10%. Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR.” a afirmat Marcel Ciolacu.

Mulți pensionari

Șeful Guvernului a explicat că există multe persoane care beneficiază de aceste pensii speciale. Există mulți angajați, care la momentul intrării României în NATO, au ieșit la pensie, a explicat premierul.

„Ştiţi foarte bine, practic în dictaturile comuniste nu exista contribuţie, nici la Armată, nici la Poliţie şi este incorect dacă nu am fi negociat acest plafon.” a precizat Marcel Ciolacu.

Fondurile PNRR

Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul este presat de timp. Mai exact, aceștia trebuie să se grăbească și să ia o decizie finală cu privire la pensiile speciale. În consecință, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din tranșa PNRR.

„Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie” a explicat șeful Guvernului, conform România TV .