Diverse

Cum a fost prins românul care a atacat și jefuit în casa lor un cuplu de englezi. Condamnat pe viață pentru crimă

Cum a fost prins românul care a atacat și jefuit în casa lor un cuplu de englezi. Condamnat pe viață pentru crimă

Românul Vasile Culea, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat pe viață în Anglia pentru că a ucis-o pe soția unui fost primar, iar pe acesta l-a lăsat în angonie, după ce i-a atacat ca să-i jefuiască. Sentința a fost dată pe 26 ocombrie.

Culea locuia din anul 2015 în Marea Britanie, iar în ultimii ani devenise un sclav al jocurilor de noroc. La sfârșitul anului trecut acumulase datorii de 11.000 de lire sterline, iar atunci i-a încolțit ideea de a fura. Acesta este motivul pentru care a acționat într-un mod feroce și a provocat moartea unei femei și vătămarea corporală gravă a soțului ei, ambii cu vârste de peste 80 de ani. Atacul a avut loc la începutul lui ianuarie 2022, în orășelul Shirebrook.

Ziua atacului

14 ianuarie 2022. Vasile Culea a vizitat patru case de pariuri din zona Langwith Junction, unde se afla și casa în care fostul primar al orașului Shirebrook și soția sa locuiau împreună de 60 de ani. Românul a jucat și a pierdut 250 de lire sterline. Avea deja planul făcut, fiindcă auzise că bătrânul Ken Walker scosese o sumă mare de bani de la bancă.

Culea a petrecut ore întregi cercetând casa cuplului de bătrâni din Langwith Junction după ce a aflat că înăuntru se aflau 30.000 de lire sterline în numerar.

Domnul Walker a retras banii de la sucursala Shirebrook a Lloyds Bank pentru a plăti îmbunătățirile casei.

Vasile Culea a intrat seara devreme în casa soților Walker pe ușa din spate și s-a ascuns în camera de serviciu înainte de a fi descoperit. Inițial, după cum a spus și la proces, intenția lui a fost doar să fure. Dar…

Ceea ce a urmat a fost un atac frenetic asupra cuplului vulnerabil, care a provocat moartea doamnei Walker și l-a lăsat pe domnul Walker într-o stare critică.

Infractorul și-a chinuit victimele

În timpul procesului s-a arătat că românul le-a legat mâinile și gleznele bătrânilor octogenari, înainte de a o ataca pe Frida Walker (86 de ani), cerându-i să-i spună unde sunt ascunși banii lor. Kenneth, fostul primar (88 de ani) nu își putea aminti unde în casă pusese marea sumă pe care o retrasese de la bancă.

Pe corpul femeii au fost găsite mai multe urme, inclusiv o lovitură puternică pe stern.

Când i-a citit sentința de condamnare, judecătorul Andrew Henshaw KC, i-a spus: „Ați fost indiferent dacă doamna Walker a trăit sau a murit. Ați lăsat-o cu fața în jos pe podea, strâns legată de încheieturi și glezne, practic incapabilă să se miște. I-ați pus plastic și material textil în jurul gurii și acestea i-au interferat cu respirația”.

Medicul legist a descoperit că bătrâna avea 25 de răni la nivelul corpului și murise din cauza unei leziuni cerebrale până când salvatorii au ajuns la ea acasă în dimineața următoare.

Vasile Culea a fugit din casă doar cu 300 de lire sterline, singurii bani găsiți, în momentul în care s-a speriat că o mașină oprise în apropiere. I-a lăsat pe bătrâni agonizând, aceștia fiind descoperiți abia dimineață.

Ce a uitat românul la locul crimei și a fost repede arestat

Polițiști și ofițeri criminaliși, sosiți la locul crimei din Langwith Junction, Derbyshire, au descoperit o scenă îngrozitoare în care cuplul imobilizat zăcea în bălți de sânge.

Experții au spus că doamna Walker, o fostă croitoreasă care încă se implica în activități de caritate, ar fi supraviețuit dacă Culea nu i-ar fi obstrucționat căile respiratorii punându-i o pungă neagră și o cârpă peste cap.

Vasile Culea își lăsase șapca de baseball în casa cuplului, atunci când a plecat în grabă. Fusese un fost lucrător la uzina Sports Direct din Shirebrook. De la această șapcă poliția i-a comparat urmele de AND și, după cinci zile, l-a arestat pe o proprietate din Church Warsop, Nottinghamshire, aflată la 3 mile distanță de casa victimelor. Românul avusese o condamnare anterioară pentru agresarea unei foste iubite în 2017, de aceea ADN-ul său era în sistemul poliției.

Minciunile spuse la proces de criminal

În timp ce a recunoscut uciderea Fridei Walker și vătămarea corporală gravă a soțului ei, Vasile Culea  a spus instanței o serie de minciuni pentru a-și minimiza vinovăția.

El a susținut că a alunecat pe o băutură vărsată și că a călcat accidental pe pieptul doamnei Walker în timp ce încerca să se stabilizeze.

Dar jurații au avut nevoie de puțin peste două ore pentru a-l găsi în unanimitate vinovat de uciderea ei.

După verdict, familia și prietenii au vorbit despre dragostea lor pentru familia Walker, care erau stâlpi ai comunității locale și și-au petrecut întreaga căsnicie de 60 de ani în aceeași casă.

Nepoata lor Sandra Bunting a spus într-o declarație de presă: „Mă bucur că au primit verdictul corect. Nu știu cum ar putea cineva să provoace durerea și tortură. Sper să primească o sentință foarte lungă. Era calculat, era crud și nu avea conștiință. Tot ce voia el erau bani, banii lor pentru care munciseră toată viața. Freda a fost cea mai grijulie persoană. Iubea pe toată lumea și avea timp pentru toată lumea. Era o persoană fericită. Ne e dor la toți cei care au cunoscut-o”.

Cum a aflat Vasile Culea că fostul primar are bani în casă

Kenneth Walker lucrase ca contabil în industria minieră și a continuat să reprezinte Partidul Laburist în Consiliul Districtual Bolsover și în Consiliul Local Shirebrook.

Fusese diagnosticat cu cancer pulmonar cu puțin timp înainte de atac și a murit cu puțin timp înainte de proces, nemaiputând să se întoarcă niciodată la domiciliul său.

Prietenul său de o viață, Brian Murray-Carr „Am avut un mare respect pentru Ken atât pentru ceea ce a făcut ca consilier în consiliul districtual Bolsover, cât și ca coleg în industria minieră”.

Și a adăugat o explicație semnificativă pentru modul în care Culea știa despre faptul că familia Walker avea atât de mulți bani în casa lor.

Foto: Vasile Culea surprins de camera de luat vederi la sala de jocuri în ziua crimei, 14 ianuarie

În instanță, Culea a susținut că a auzit o conversație într-un magazin polonez sau român despre un „cuplu bogat” din Langwith Junction.

Dar domnul Murray-Carr a spus: „Informația transmisă mie a fost că Ken a retras niște bani de la Lloyds Bank din Shirebrook și la asta a fost martor românul care se afla în bancă.

„Mai târziu în acea zi de 14 ianuarie, Ken a intrat într-un magazin de pariuri din Shirebrook și a avut loc o confruntare între ei, în care bărbatul acela a cerut bani.

„Bănuiala mea este că l-a urmărit pe Ken acasă și așa a știut unde locuiește”.