Lifestyle

Cum arată bancnotele de hârtie pentru care s-au format cozi la Banca engleză și care este termenul limită pentru schimbarea lor

Cum arată bancnotele de hârtie pentru care s-au format cozi la Banca engleză și care este termenul limită pentru schimbarea lor

Termenul limită de expirarea a două bacnote vechi se apropie cu pași repezi, motiv pentru care britanicii au format deja cozi uriașe la bancă. Despre ce este vorba mai exact în cele ce urmează.

Cum arată bancnotele de hârtie pentru care s-au format cozi la Banca engleză și care este termenul limită pentru schimbarea lor. Video

Data limită pentru schimbarea a două bancnote de hârtie englezești este 30 septembrie 2022. Este vorba despre cele două bacnote de 20 și respectiv 50 de lire.

Oamenii se grăbesc să schimbe bancnote de hârtie înainte de termenul limită. La Banca Angliei se formează cozi pentru a schimba bancnotele vechi de 20 și 50 de lire sterline înainte ca acestea să nu mai reprezinte un mijloc legal de plată, relatează media.

Foto: Bank of England

Actualmente, clienții au fost nevoiți să aștepte mai mult de o oră în ultimele zile, potrivit site-ului Băncii , ca urmare a „cererii foarte mari”.

Banca a asigurat clienții că nu există un termen limită pentru schimbul de bancnote. Cu toate acestea, faptul că acestea nu vor mai fi acceptate în magazine sau afaceri a dus la grăba de a le schimba, scrie The Guardian.

Consumatorii se grăbesc să își schimbe vechile bancnote de hârtie cu noile versiuni din plastic, cu puțin peste două săptămâni înainte ca acestea să nu mai fie mijloc legal de plată la sfârșitul lunii septembrie.

Foto: Colaj Stirea Zilei UK

Banca Angliei a avertizat oamenii să se aștepte la cozi lungi la sediul său din Threadneedle Street, în City of London, în timp ce încearcă să schimbe bancnotele de hârtie de 20 și 50 de lire sterline.

Reprezeunatnții băncii au transmis un răspuns pe Twitter: „Toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost sau urmează să fie retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru tot timpul și pot fi schimbate la Banca Angliei din Londra”.

Despre vechile dar și noile bancnote

Bancnotele din polimer au fost introduse de către bancă în 2016, punând capăt perioadei de 320 de ani de bani de hârtie în Marea Britanie, bancnota de 5 lire sterline cu Sir Winston Churchill fiind prima schimbată.

Noi bancnote de 20 de lire sterline cu artistul JMW Turner au fost emise în februarie 2020, urmate de bancnota polimerică de 50 de lire sterline, care prezintă programatorul Bletchley Park și omul de știință Alan Turing în iunie 2021 .

Din octombrie, aceste bancnote polimerice de 20 de lire sterline și 50 de lire sterline vor fi singurele versiuni acceptate de companiile britanice. Totodată, pentru a aduce o notă de acalmie pe tema dată, Banca a explicat și faptul că unele bănci din Marea Britanie vor accepta, în continuare, și bancnotele retrase dacă sunt depuse de un client, iar unele sucursale ale oficiilor poștale ar putea, de asemenea, să le accepte.

În același timp, după moartea Reginei, monedele și bancnotele națiunii vor fi înlocuite în timp cu versiuni care prezintă capul regelui Carol, informație despre care a scris și Infoactual. Cu toate acestea, se așteaptă ca procesul să dureze cel puțin doi ani și, probabil, mai mult pentru implementarea noilor monede.

Foto: Flikr