Categories: Lifestyle

Cum funcționează postul intermitent: cât de mult poți pierde în greutate?

Cum funcționează postul intermitent: cât de mult poți pierde în greutate? Din ce în ce mai mulți adepți se alătură practicii cunoscute sub numele de post intermitent, care constă în menținerea unei restricții calorice continue pentru o anumită perioadă de timp, de obicei câteva ore pe parcursul zilei, pentru a concentra toate mesele în restul orelor și a pierde în greutate.

Dar, în ciuda popularității sale, este adevărat că postul intermitent te ajută să slăbești? În primul rând, această tehnică constă în „abstinență controlată și limitată în timp”, spre deosebire de reducerea calorică, deoarece nu ajunge niciodată la restricții care „presupun o ingestie mai mică de 1.000-1.200 kilocalorii pe zi”, detaliază acestea în Organizația Consumatorilor. și Utilizatori (OCU).

Ce este și ce tipuri există?

Există diferite moduri de a practica postul intermitent și una dintre cele mai cunoscute formule este postul 5: 2, adică menținerea unei diete normale timp de cinci zile pe săptămână și postul două. O altă opțiune este postul alternativ de zi, care implică adoptarea unei diete normale într-o zi a săptămânii și postul complet sau limitarea caloriilor mai severă a doua zi, explică specialiștii Clinicii Mayo.

O altă alternativă care a devenit cea mai utilizată este „postul zilnic cu timp restricționat”, care constă în concentrarea tuturor meselor zilei în opt ore și postirea restului timpului, adică 16 ore.

Diversi experți susțin că postul intermitent îmbunătățește sănătatea metabolică a organismului și contribuie la o reducere a grăsimilor și a greutății acumulate. „Adevărul este că aceste modificări sunt neconfirmate, deoarece studiile care dovedesc beneficiile posibile ale postului intermitent asupra metabolismului încă lipsesc”, explică cei din OCU.

Este benefic pentru sănătate?

Postul intermitent vă poate îmbunătăți sănătatea? Pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate pot preveni riscul bolilor netransmisibile, cum ar fi obezitatea sau diabetul. „Pentru aceste boli, postul intermitent pare a fi la fel de benefic ca orice alt tip de dietă care reduce caloriile totale”, adaugă experții Clinicii Mayo.

Această practică este considerată o dietă?

În orice caz, atunci când se practică postul intermitent, este necesar să aveți supravegherea unui specialist. Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) subliniază că este important să ne amintim că postul „nu poate fi considerat o dietă, deoarece această orientare implică restricționarea alimentelor pentru un anumit timp, în timp ce conceptul de dietă se referă la aportul obișnuit de mâncare și băuturi ”.

Potrivit mai multor studii publicate recent, „se pare că ar putea oferi beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea obezității, rezistenței la insulină, dislipidemie, hipertensiune și reducerea markerilor de inflamație sistemică și stres oxidativ care sunt asociați cu ateroscleroza”, indică aceștia.

De fapt, la persoanele care sunt supraponderale sau obeze, ar putea fi la fel de eficientă ca o dietă cu restricții calorice. Cu toate acestea, timpul de post și beneficiul pe termen lung sau vătămarea postului intermitent sunt încă nerezolvate. „Lipsesc dovezi și rezultate pe termen lung pentru a propune pe larg acest tip de plan dietetic”, au clarificat aceștia.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Steaua, de la CSA la FCSB

This website uses cookies.