Info Actual > Economic > Cum poți ieși la pensie cu 13 ani mai devreme fără să fi afectat. Legea se aplică de azi
Economic

Cum poți ieși la pensie cu 13 ani mai devreme fără să fi afectat. Legea se aplică de azi

Cum poți ieși la pensie cu 13 ani mai devreme fără să fi afectat. Legea se aplică de azi

Cum poți ieși la pensie cu 13 ani mai devreme fără să fi afectat. O categorie de români pot ieși mai devreme la pensie dacă au lucrat în industria de producţie de energie termică şi electrică. Legea a intrat în vigoare de astăzi, 18 august 2021.

Angajații români care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, scrie Alba24.ro.

Legea care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru aceste categorii de angajați, a fost promulgată în urmă cu 30 de zile de președintele Klaus Iohannis. Aceasta nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 august 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare. Actul se aplică numai pentru viitor.

Potrivit actului normativ, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale

„Activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată.