Info Actual > Culinar > Cum prepari PANETTONE acasă. Deliciosul cozonac italian este nelipsit de pe mesele românilor
Culinar

Cum prepari PANETTONE acasă. Deliciosul cozonac italian este nelipsit de pe mesele românilor

Cum prepari PANETTONE acasă. Deliciosul cozonac italian este nelipsit de pe mesele românilor

Această rețetă ușoară de panettone este o versiune simplificată a originalului, dar când o vei gusta nu o vei observa! Acest dulce tradițional de origine italiană este din ce în ce mai consumat de Crăciun în întreaga lume.

Reteta originala este foarte elaborata, bazata pe un aluat special si cu un proces care dureaza cateva zile. În această rețetă pe care ți-o oferim, procesul este simplificat foarte mult. Totuși, elaborarea necesită timp și are trucurile ei, dar merită!

În magazine există forme speciale pentru realizarea acestui desert, dar puteți folosi și o matriță rotundă, detașabilă și adâncă.

Deoarece nu are aluat, panettone tinde sa se intareasca in timp. Acoperiți-l foarte bine într-un recipient ermetic dacă trebuie să îl păstrați mai mult de o zi.

INGREDIENTE pentru 2 panettone medii

  • 500 g faina de paine
  • 10 g drojdie de bere, uscată (sau 30 g drojdie proaspătă presată)
  • 120 g zahăr
  • 250 g fructe confiate ( portocale confiate)
  • 100 g de stafide fără semințe
  • O lingură bună de esență de vanilie
  • 180 g unt moale nesarat (+ unt topit pentru a unge prajitura)
  • 1 ou + 3 galbenusuri
  • 120 ml lapte integral
  • 1 praf de sare

PREPARAREA

Topim drojdia in lapte cu o lingurita de zahar si o lasam sa se odihneasca 5 minute și sa creasca putin.

Amestecați cu restul ingredientelor (mai puțin fructe și stafide) integrând totul bine. Puteți folosi un robot de bucătărie și se face în cel mai scurt timp.

Ar trebui să fie un aluat umed și lipicios. Se adauga fructele confiate si stafidele, se integreaza bine si se pune compoziția intr-un bol intr-un loc racoros si uscat pentru ca aluatul sa isi dubleze volumul (câteva ore).

După acest timp se transferăm aluatul pe o planșetă presărată cu puțină făină. frământându-l ușor cu mâinile. Se imparte in doua, se lasa din nou sa se odihneasca jumatate de ora si se pune in forme. Dacă utilizați o matriță detașabilă tradițională adâncă, amintiți-vă că trebuie să fie bine căptușită cu hârtie rezistentă la copt. În orice caz, aluatul nu trebuie să depășească mai mult de jumătate din matriță.

Intre timp preincalzim cuptorul la 200°C.

Lăsăm aluatul să se odihnească în interiorul formei până se ridică aproape de vârf, ungem cu unt topit (sau dacă preferați un ou bătut), facem câteva tăieturi încrucișate pe aluat ca să nu se spargă deasupra la căldură si apoi dam la cuptor .

Coacem aproximativ 40 de minute (puțin peste 1 oră dacă ați făcut un singur panettone mare). Trebuie să puneți matrița în partea de jos-mijloc a cuptorului și să încălziți în sus și în jos.

Lăsați să se răcească complet înainte de a desface și de a servi. Daca ai cum sa faci, lasa-l sa se raceasca cu capul in jos pentru ca prajitura sa nu coboare.