Sănătate

Cum puteți preveni și trata infecțiile respiratorii cu ajutorul sării. Rezultatele sunt dovedite științific

Cum puteți preveni și trata infecțiile respiratorii cu ajutorul sării. Rezultatele sunt dovedite științific
prime.md/sanovil.ro

Potrivit studiilor de specialitate, prevenirea și tratatarea infecțiilor tractului respirator se poate face apelând la remedii cu sare, respectiv gargară și spălături nazale cu soluții saline, precum și inhalare de aer salin, care s-au dovedit a fi eficiente.

Rezultatele acestor proceduri

Astfel, cele două proceduri pot reduce ȋncărcătura virală, transmiterea, intensitatea simptomelor, necesitatea medicației alopate, dar și durata bolii. Iar, efectul general pe care îl are aerul salin este acela de activare a eliminării secrețiilor din nas, gât și piept, cu eliberarea traseelor respiratorii și reducerea majoră a fenomenelor inflamatorii. Astfel, sistemul respirator funcționează mai bine, iar efectele se văd într-o gamă extrem de largă de probleme de sănătate.

Potrivit lui Constantin Pascu, inventatorul unor aparate ambientale și medicale pe bază de microparticule de aer salin, ”nu este vorba de acțiunea asupra unor boli ca un medicament, ci de acțiunea asupra aparatului respirator, creșterea rezistenței sale, în ansamblu. Acest lucru duce la efecte cum sunt eliminări masive de secreții în primele zile de utilizare de către persoane cu sinuzite, calmarea rapidă a crizelor de astm, scăderea intensității crizelor alergice sau reducerea consistentă a infecțiilor”.

Apa cu sare stimulează activitatea antivirală a anumitor celule umane

Oamenii de știință au demonstrat că soluțiile saline au un efect inhibitor asupra replicării diferitelor virusuri. De altfel, un studiu din Marea Britanie arată că banala apă cu sare stimulează activitatea antivirală a anumitor celule din corpul uman. Concret, apa cu sare ajută organismul să producă substanțele de care are nevoie pentru a lupta singur ȋmpotriva infecției.

La acest experiment, participanții care aveau o banală viroză:

  • au redus durata bolii cu două zile,
  • au luat mai puține medicamente tradiționale,
  • au fost mai puțin contagioși, reducând șansele de a transmite virusul membrilor familiei.

Un alt studiu recent din Statele Unite arată că utilizarea nebulizatoarelor cu soluții saline reduce cu peste 90% riscul de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoanele bolnave la cele sănătoase. De aceea, mulți medici recomandă inhalarea de aer salin, gargara sau spălăturile nazale cu apă cu sare, ȋn special ȋn sezonul rece, scrie doctorulzilei.ro.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!