Info Actual > Diverse > Cum recunoaștem depresia? Psihoterapeut: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă
Diverse

Cum recunoaștem depresia? Psihoterapeut: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă

Cum recunoaștem depresia? Psihoterapeut: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă

Una dintre cele mai răspândite boli la nivel este mondial, iar noul virus este și el vinovat pentru declanșarea acestei boli. Pentru că mulți spun că sunt depresivi, psihoterapeut Beatrice Enăchescu ne învață cum să o recunoaștem.

Ce înseamnă, de fapt, depresia și când apare? Depresia nu vine de pe azi pe mâine. Este o stare care durează în timp și se accentuează. Prin urmare, putem vorbi de depresia dacă aceste stări persistă două, trei, șase luni.

Depresia este o tulburare afectivă care se caracterizează prin:

  • energie scăzută
  • lipsă de sens a vieții
  • tristețe accentuată

„E vorba de o rupere, de o disociere, la nivel de corp, de minte și de suflet”, a punctat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

„Cu cât avem curajul să recunoaștem față de noi că lucrurile nu sunt OK și cerem ajutorul, cu atât lucrurile se vor îmbunătăți mai ușor în viața noastră. Pentru că depresia se poate agrava. Cu cât trece timpul, cu atât lipsa de energie își spune cuvântul.

Cu atât acele gânduri se amplifică, cu atât starea de sănătate se agravează. Iar eu am nevoie de la un ajutor. Ajutorul pot să-l primesc de la un profesionist, în cazuri foarte dificile pot primi și de la psihiatru.

Psihiatrul este cel care te ajută cu medicamente. Pentru că, ca și o consecință a depresiei, la nivel cerebral nu se mai secretă anumiți hormoni, anumite substanțe. Vorbim de oxitocină, vorbim de hormonii fericirii”, a subliniat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în cadrul emisiunii DocPlay, pe contul de YouTube „Doctorul Zilei”.

Enăchescu: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă

Gândurile de genul „Nu pot”, „Nu știu”, „Nu sunt în stare”, „Dar de ce să mai fac acest lucru?”, „Ce rost mai are”, „Care este sensul” sunt bulversante și paralizante pentru oamenii aflați în depresie. Pentru că toată energia oamenilor se disipează.

„Pur și simplu, creierul se blochează și are nevoie de un ajutor exterior ca să deblocheze la nivel cerebral acele blocaje, să ajute creierul și corpul să mențină și să emite aceste aceste substanțe. Și baza terapeutică vine în ajutorul acestor medicamente.

Pentru că dacă tu rămâi doar la nivel de substanțe, acolo rămâi. De ce? Pentru că nu faci decât să stagnezi, nu faci decât să blochezi anumite lucruri în viața ta.

Dar dacă nu-ți schimbi stilul de viață, gândurile, emoțiile și nu o iei pur și simplu de la capăt, printr-o altă atitudine și o altă abordare, tu nu vei putea să evoluezi. Nu vei putea cu adevărat să te vindeci!”, a explicat Beatrice Enăchescu.

Pe termen lung, depresia atacă sistemul imunitar și ca atare, generează și alte boli, printre care diabetul, boli imunitare, boli de inimă.

O principală cauză a depresiei ar fi o deconectare emoțională cu noi înșine, în primul rând, și o deconectare emoțională cu cei din jurul nostru. O altă cauză importantă ar fi aceea de a identifica și de a trata traumele din copilărie.

Gândurile de genul „Nu pot”, „Nu știu”, „Nu sunt în stare”, „Dar de ce să mai fac acest lucru?”, „Ce rost mai are”, „Care este sensul” sunt bulversante și paralizante pentru oamenii aflați în depresie. Pentru că toată energia oamenilor se disipează.

Interviul cu Beatrice Enăchescu poate fi urmărit integral în înregistrarea de mai jos: