Economic

Cum reușesc unele țări din Europa să țină în frâu creșterea prețurilor la energie! „Avem un plan”

Cum reușesc unele țări din Europa să țină în frâu creșterea prețurilor la energie! „Avem un plan”

Cum reușesc unele țări din Europa să țină în frâu creșterea prețurilor la energie. Toate țările din Europa se confruntă cu o creștere a preţului la energie. În acest context, unele guverne au luat deja măsuri pentru împiedicare scumpirii energiei, scrie Ziarul Financiar.

În Germania, ţară care se apropie de primele alegeri de după era Merkel, electricitatea mai scumpă a devenit subiect electoral pentru toate partidele. Politicienii au propus soluţii pentru diminuarea consturilor cu electricitatea pentru populaţie. Mai toate partidele se învârt în jurul reducerii sau chiar eliminării unei taxe speciale introduse pentru finanţarea dezvoltării energiei verzi, celebra EEG, care câtăreşte de mulţi ani greu în factura pentru energie, scrie Handelsblatt.

Factura a crescut cu 20% în ultimul an

În Italia, guvernul a intervenit deja pentru a stopa creşterea facturilor, dar eforturile au avut efecte doar limitate. Și în Spania, executivul promite să acţioneze cu reforme. De exemplu, în Polonia, unde piaţa nu a fost încă liberalizată, oamenii sunt anunţaţi că scumpirea electricităţii este iminentă, dar prețul nu va urca prea mult.

În Ungaria chiar şi critici ai premierului Viktor Orban laudă decizia acestuia de a insista pe energie nucleară, ieftină.

Spania
În Spania, după ce a cerut fără succes Comisiei Europene ajutor pentru oprirea scumpirii energiei, guvernul a anunţat că va prezenta „iminent“ un pachet de măsuri pentru frânarea celei mai rapide creşteri de preţuri de pe piaţa energiei. Anunţul a fost întărit şi de un interviu dat de premierul spaniol Pedro Sanchez în El Pais, unde acesta a spus că executivul său socialist se pregăteşte să lanseze reforme structurale pentru a trage în jos costurile în creştere cu energia.

Inflaţia din Spania a atins 3,3% în august, ridicată cota

Preţurile pentru populaţie urcă de trei luni. Premierul Sanchez a promis că astfel facturile vor ajunge până la sfârşitul anului înapoi la nivelurile din 2018. Inflaţia din Spania a atins 3,3% în august, cea mai ridicată cotă din 2012 încoace, mai ales datorită scumpirii electri­cităţii, potrivit datelor statistice oficiale. Acest lucru se vede în sondajele de popularitate.

El Mundo scrie că 84% dintre spanioli cred că guvernul nu a făcut suficient pentru a reduce impactul pe care creşterea preţurilor energiei îl are asupra gospodăriilor. Ponderea preţurilor electri­cităţii în factura pentru energie a crescut de la 25% la 51,5%, potrivit unui simulator al Comisiei pentru Concu­renţă. Diferenţa o reprezintă diferite tarife şi taxe (spre exemplu, TVA şi tarife pentru reţeaua de transmisie şi distribuţie şi pentru subvenţio­narea producerii de energie verde). TVA actuală este însă redusă, de la 21% la 10%.

Premierul vine cu explicații: „Avem un plan”

Premierul Sanchez a explicat că măsurile  vor pune accentul pe protecţia consumatorilor vulnerabili, cu interdicţia de a tăia curentul celor care nu pot plăti sau celor care primesc vouchere de energie.

„Noi protejăm 1,1 milioane de consumatori“, a spus el. Acesta a continuat și a vorbit despre noua strategie: „Mai mult, avem un plan de a defini un nivel al utilizării minime în domeniul electricităţii şi energiei“.

Guvernul a lut măsuri pentru revizuirea profiturilor adiţionale ale companiilor de energie, punând deoparte 650 de milioane de euro care erau destinate iniţial companiilor de electricitate, a mai spus premierul. Banii sunt destinaţi acum consumatorilor. Toate acestea vor fi făcute fără intervenţii pe piaţa de profil. Până la anunţarea măsurilor de stavilire a scumpirilor, parlamentul spaniol a acceptat înfiinţarea unei comisii speciale care să cer­ceteze cauzele scumpirilor, care să sta­bilească dacă acestea se datorează sau nu unor abuzuri, şi cum poate fi rezolvată problema. Iniţiatorii proiectului au făcut clar că această comisie nu va fi o instituţie de anchetă.

Grecia
Şi în Grecia guvernul a pregătit o serie de măsuri pentru reducerea preţurilor electri­cităţii şi ale altor servicii şi produse, a spus ministrul dezvoltării Adonis Georgiadis. Guvernul încearcă să găsească o cale pentru a proteja gospodăriile vulnerabile de facturile mari aşteptate în următoarele luni.

Italia
În Italia, datele guvernamentale arată că facturile pentru energie au crescut în trimestrul trei cu 10%, iar cele pentru gaze naturale cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sunt majorări semnificative şi totuşi mai mici decât dacă guvernul nu ar fi intervenit în iunie pentru a reduce povara preţurilor pentru populaţie. Fără aceste intervenţii, facturile ar fi fost cu 20% mai mari, scrie presa italiană.

Guvernul are un mecanism special de protecţie al celor vulnerabili

Guvernul a acţionat prin alocarea a 1,2 miliarde de euro pentru reducerea „tarifelor generale de sistem“ (o componentă importantă a facturii finale) pentru actualul trimestru. Însă măsura este temporară, iar toţi indicatorii arată că preţurile nu se vor duce decât în sus.

Într-o ţară în care peste 2,8 milioane de familii sunt afectate de sărăcia energetică, dar în care piaţa este liberalizată, guvernul are un mecanism special de protecţie al celor vulnerabili prin contracte speciale de furnizare de energie sub condiţii stabilite de stat.

Plasa de siguranţă este temporară, urmând să fie retrasă la sfârşitul anului viitor