Lifestyle

Cum se obține una din cele mai scumpe cafele din lume. O ceașcă din această cafea costă și 100 de dolari

Cum se obține una din cele mai scumpe cafele din lume. O ceașcă din această cafea costă și 100 de dolari
atlas-geographic.net

Această cafea, una dintre cele mai scumpe din lume, provine din Indonezia.

Băutura se numește Kopi luwak și este obţinută din boabele care au fost mestecate, ingerate şi expulzate prin excrementele unui animal, civeta de palmier sau pisica indoneziană (Paradoxurus hermaphroditus). De aici și denumirea cafelei kopi-luwak (în limba indoneziană kopi însemnând cafea iar Luwak este numele animalului, civeta de palmier)

FOTO epochtimes-romania.ro

Civeta, care arată ca un hibrid de pisică și vulpe, este un animal ce trăiește în pădurile din Asia de Sud-Est care se hrănește cu o dietă variată, de la rozătoare la insecte și fructe (smochine, mango, flori sau fructe de palmier), alegându-le doar pe cele bine coapte şi suculente.

Noaptea, animalul solitar și nocturn se hrănește cu fructe de cafea de la plantațiile locale, în timpul sezonului de recoltă.

Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele aflate în tubul digestiv al civetei, enzime care dau savoare cafelei şi care, prin distrugerea proteinelor, reduc gustul amărui al cafelei. Această enzimă se numeşte protează.

Cum se obţine cea mai scumpă cafea, Kopi Luwak

Excrementele sunt recoltate, apoi spălate cu grijă şi prăjite uşor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie ce a avut loc în tubul digestiv al acestui animal arboricol. Substanţele existente în sucurile gastrice ale stomacului civetei, dă cafelei Kopi Luwak un gust unic, asemănător ciocolatei şi caramelului.

Trebuie precizat că uneori, aroma cafelei kopi luwak a fost asemănată de consumatori cu „excremente de dinozaur cufundate în apă din cadă” sau similară “legumelor, ceaiului sau pământului”.

Locurile de unde poate fi recoltată această cafea

Acest tip de cafea este recoltată în câteva locuri în lume şi, în funcţie de regiune, are şi denumiri diferite: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici este denumită kape alamid), Timorul de Est (numită kafé laku) şi în unele regiuni din sudul Indiei. În Vietnam se numeşte cà-fê chồn şi este produsă din boabele cafelei Robusta.

La cât poate ajunge o ceașcă de cafea Kopi Luwak

O ceașcă de cafea kopi luwak poate varia între 30 și 100 de dolari. Prin urmare, cafeaua Kopi Luwak este sortimentul cel mai scump la ora actuală – din cauza faptului că anual se produce o cantitate mică, în jur de 500 kg.

FOTO easycoffee.ro

Se menționează faptul că nu gustul face această cafea o delicatesă, ci caracterul său aparent rar. Negustorii ambulanți susțin că ei colectează produsul din excrementele de la animale sălbatice, astfel că este dificil de obținut.

Un kilogram de boabe aduce vânzătorilor indonezieni de cinci ori mai mult profit atunci când este vândut internațional în loc de domestic.

În New York și Londra, prețul pentru o ceașcă de cafea kopi-luwak variază între 30 și 100 de dolari. Iar principalele pieţe de desfacere sunt Japonia şi SUA, precum şi Marea Britanie.

Cafeaua kopi luwak prezintă interes la nivel mondial

Cu toate că animalele nu sunt încă pe cale de dispariție, o piață care profită de pe urma lor și promovează această băutură unică, nu este de bun augur pentru viitorul acestor creaturi de procesare a cafelei.

Interesul global pentru cafeaua kopi luwak a creat o piață pentru civetele ținute în captivitate, acestea fiind folosite atât pentru cafea cât și pentru turism.

În prezent, nu există niciun sistem de certificare a cafelei kopi luwak, obținute din „sălbăticie”. Prin urmare, orice achiziționare poate contribui la menținerea acestor animale în condiții mizerabile, scrie atlasobscura.com

Beneficiile pentru sănătate aduse de cafeaua luwak

Potrivit studiilor, această cafea are o mulțime de beneficii pentru sănătate pentru oameni. Acesta nu este ceva ce poți obține de la un alt tip de cafea.

Datorită procesului de fermentație și enzimelor conținute în sistemul digestiv al animalului, cafeaua Luwak are o aciditate mai mică. Înseamnă că această cafea (Luwak) este bună pentru persoanele cu probleme digestive care nu suportă să bea prea multă cafea.

De asemenea, această cafea:

  • are proprietăți antibacteriene ridicate
  • contribuie la albirea dinților
  • reduce riscul de diabet, etc.