Lifestyle

Cupa „Nadia Comăneci” și-a desemnat câștigătoarele. Ce le-a transmis Zeița de la Montreal

Cupa „Nadia Comăneci” și-a desemnat câștigătoarele. Ce le-a transmis Zeița de la Montreal

Cupa ”Nadia Comăneci” a deschis anul competițional intern la gimnastică artistică, după o pauză de un an, impusă de pandemia de COVID-19. Organizată în sala ”Nadia Comăneci” a CSM Onești, chiar înainte de Florii, ediția a VII-a a competiției patronate de Zeița de la Montreal a redat speranța micuțelor gimnaste pentru revenirea la normalitate. Cine sunt câștigătoarele Cupei ”Nadia Comăneci” și ce le-a transmis marea campioană Nadia Comăneci.

Cupa ”Nadia Comăneci”, prima competiție de gimnastică a anului, în România

După o perioadă extrem de dificilă pentru întreg sportul românec, anul competițional intern la gimnastică artistică a fost deschis de Cupa „Nadia Comăneci”, competiție ajunsă la cea de-a VII-a ediție. Organizat de Fundația Nadia Comăneci și CSM Onești, concursul a reunit în Sala ”Nadia Comăneci” a clubului sportiv oneștean, 60 de tinere gimnaste legitimate la 11 cluburi de profil din țară: CSȘ 7 Dinamo, CSM Arad, CSȘ 1 Constanța, CS Petrolul Ploiești, LPS Cetate Deva, CSȘ Bârlad, CSȘ Focșani, CSM Onești, CSM Onești- Târgoviște, CSM Cluj, CSȘ Viitorul Cluj.

”Mă bucur că anul acesta reușim să organizăm ediția a VII-a a Cupei “Nadia Comăneci” la gimnastică artistică. Ne dorim intrarea în normalitate, iar Cupa “Nadia Comăneci” să deschidă drumul competițiilor de gimnastică în 2021. Sunt aproape doi ani de când micuțele gimnaste nu au mai avut șansa de a participa la o competiție și doar așa le putem atrage în sală și dezvolta spiritul competițional. Într-o perioadă dificilă, sportul reprezintă o speranță la un viitor mai bun, în siguranță”, a declarat Nadia Comăneci înainte de startul competiției.

Cupa ”Nadia Comăneci” a fost lansată în 2013 și an de an a oferit șansa de a-și dovedi talentul și performanțele sportive tinerelor gimnaste de doar 9 – 11 ani. Competiția a fost suspendată doar de două ori – în 2017, anul în care Cluj-Napoca a găzduit Campionatul European de Gimnastică în aceeași perioadă în care ar fi trebuit să aibă loc și Cupa ”Nadia Comăneci”, și în 2020, din cauza pandemiei SARS-Cov-2.

 

Mesajul Nadiei Comăneci pentru câștigătoare

Competiți inclusă în calendarul Federației Române de Gimnastică, Cupa ”Nadia Comăneci”,  este dedicată tinerelor gimnaste de categoria a III-a (nivel 1 și 2) și include două secțiuni: concurs pe aparate și concurs individual compus.

Pe aparate, la Junioare III – Nivel 1, s-a evidențiat sportiva Badic Adelina, înregistrată la CSM Onești, care a obținut medalia de aur la sărituri, paralele și sol. În timp ce la Junioare III – Nivel 2, concursul pe aparate a fost dominat de Bigu Daria, de la CSS Bârlad, care a obținut nu mai puțin de 4 medalii, aur la paralele, bârnă și sol, și bronz la sărituri.

Clasamentul final la individual compus Junioare III – Nivel 1 a avut-o în frunte pe Badic Adelina, CSM Onești, cu un total de 52,215 puncte, urmată de colega de club Bernard Dana (51,940 puncte) și Samsonov Ariana, CSS1 Constanța (51,315 puncte). La Junioare III – Nivel 2, clasamentul la individual compus a arătat astfel: Bigu Daria, CSS Bârlad, a ocupat locul I cu un total de 56,610 puncte, urmată de Volostiuc Alessia, LPS Cetate Deva (55,281 puncte) și Tudor Aniela, CS Dinamo București (54,465 puncte).

Ingrid Istrate, managerul CSM Onești și secretarul general al Federației Române de Gimnastică (FRG) a spus că este bucuroasă pentru sportivele antrenate în club. După 9 ani, ginmastele legitimate și antrenate în club au reușit să câștige acasă, au reușit să întrerupă supremația cluburilor din București.

La eveniment a fost prezent și vicepreședintele FRG, gimnastul Ioan Silviu Suciu, laureat cu bronz la Atena 2004 și cvadruplu campion european, care a declarat:

”Ma bucur să fiu azi la Onești, îmi amintesc de emoțiile primelor concursuri. Micile sportive sunt deja niste campioane, ele vor fi cele care vor urca pe podium pentru România în viitor. Noua conducere a Federației Române de Gimnastică își propune să sprijine deschiderea a cât mai multor secții unde să poată fi practicată gimnastica, este un drum greu însă suntem hotărâți să-l parcurgem. Vom fi atenți și la loturile naționale pentru a reuși să revenim în elita mondială.”

Cele șase gimnaste clasate pe podium la individual compus, nivel 1 și 2, vor primi o bursă oferită de Fundația Nadia Comăneci, iar cele două gimnaste de pe primul loc au primit și o medalie cu chipul Nadiei Comăneci.

”Felicitări tuturor micuțelor gimnaste pentru performanțele de azi! Mă bucur că nu ați renunțat la pasiunea și visul vostru și ați continuat să vă antrenați la un nivel ridicat. Felicitări organizatorilor, antrenorilor și arbitrilor prezenți la Cupa Nadia Comăneci, pentru toate eforturile făcute ca această competiție să se desfășoare în siguranță! Îmi pare rău că nu am putut fi alături de voi, dar vă susțin și vă admir pe fiecare deopotrivă. Felicitări câștigătoarelor, gimnastica românească își pune mari speranțe în voi!”, a transmis Nadia Comăneci micuțelor campioane ale Cupei ”Nadia Comăneci” – Ediția a VII-a.

Ca în fiecare an, Nadia le-a pregătit personal gimnastelor premii suplimentare care constau în costume de gimnastică, treninguri, medalii de participare pentru cluburi, cartea sa – ”Scrisori către o tânără gimnastă”. De asemenea, toate participantele la Cupa ”Nadia Comăneci” au primit jucării, dulciuri și tricouri.

Cupa ”Nadia Comăneci” 2021 a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Onești, Ministerului Tineretului și Sportului și Federației Române de Gimnatică și a fost susținută de SCC Erbașu, Dedeman, Hyundai, Heidi Chocolat și Tymbark – Maspex România.