Categories: Lifestyle

Curiozitățile lumii. Cât timp a trecut de la invenția “scaunului zburător” până la crearea liftului inteligent, simbol al luxului

Cel mai folosit mijloc de transport din lume merge, practic, în sus și în jos.

Este vorba despre lift, care de-a lungul secolelor acesta a evoluat și a schimbat fața marilor orașe, la momentul actual, liftul devenind un simbol al luxului pe care şi-l poate permite cineva.

Dar cum a ajuns banalul lift să fie un simbol al luxului

Dacă timp de ani de zile  oamenii s-au ferit să arate altora că au lifturi în casă (ca să nu-şi strice imaginea în faţa cunoştinţelor şi prietenilor care ar fi putut crede că nu se pot descurca fără aşa ceva), în prezent, oamenii încep să fie mândri de​ ele, apelând la specialişti care să le facă să arate cât mai spectaculos.

În zilele noastre cererea de ascensoare este ridicată. Și asta se datorează faptului că multă lume continuă să lucreze de acasă, iar diverse clădiri de birouri îşi schimbă destinaţia transformându-se în spaţii de locuit de lux.

Drept urmare, în funcţie de suma pe care sunt dispuşi s-o cheltuiască proprietarii, se pot fie adapta lifturile existente, care sunt programate să răspundă cu prioritate locatarilor de la penthouse, fie se pot instala lifturi noi acolo unde spaţiul permite acest lucru.

La ce preț poate ajunge să coste un lift

Dacă este construit după specificaţiile utilizatorului casnic, un lift poate costa de la sute de mii la peste un milion de dolari şi poate fi instalat fie într-un penthouse din vârful unui zgârie-nori, fie într-o casă cu unul sau două etaje. În acest caz se caută lifturi care să fie foarte vizibile, cu cabine vitrate, care să le permită celor ai casei sau invitaţilor să vadă bine ce este în jurul lor sau să admire peisajul pe fereastră.

Există și ascensoare care sunt astfel gândite încât se rotesc în timp ce urcă, uşile deschizându-se în locuri diferite în funcţie de nivel.

Mai mult, există situații în care clientul doreşte ca liftul din locuinţa sa să semene cu unul dintr-un loc cunoscut (considerând că numai un astfel de ascensor s-ar potrivi cu luxul din restul casei), cum ar fi liftul cilindric din magazinul Apple de pe Fifth Avenue de la New York, citează businessmagazin.ro.

FOTO mpifma.ro

Momentul apariției liftului

Matematicianul grec Archimedes a creat un lift primitiv în anul 236 I.Hr, potrivit scrierilor lui Vitruvius. În Roma antică, sub Colosseum, exista o reţea subterană complexă de camere, cuşti pentru animele şi tuneluri. La câteva intervale, lifturi puse în mişcare de sute de oameni folosindu-se de funii şi contragreutăţi ridicau în arenă gladiatori şi animale.

Mai târziu, în 1743, Ludovic al XV-lea avea un lift primitiv numit “scaun zburător”, care fusese construit pentru a permite amantei sale să aibă acces mai rapid la camerele lui de la etajul al treilea din Versailles.

De asemenea, regele avea în castelul Choisy o “masă zburătoare” care permitea acestuia şi invitaţilor săi să cineze fără să fie întrerupți de servitori. La sunetul clopoţelului, o masă se ridica din bucătărie plină cu diferite preparate, tacâmuri şi toate cele necesare unei cine regale.

FOTO historia.ro

Apoi, începând cu jumătatea secolului al XIX-lea, lifturi puse în mişcare de abur sau apă erau deja disponibile pentru vânzare, dar funiile ce susţineau aceste lifturi se stricau foarte repede şi uşor, astfel că aceste lifturi nu erau folosite pentru transportul de persoane.  

Prin urmare, în anul 1852, Elisha Graves Otis a inventat o frână de siguranţă care a revoluţionat industria transportului pe verticală.  Instalat pentru prima oară într-un magazin din New York în 1857, liftul lui Otis a schimbat curând percepţia asupra transportului pe verticală. Din acel moment lifturile au devenit o realitate practică, fiind imbunătăţite şi răspândite în întreaga lume, citează historia.ro

Beatrise Braha

Recent Posts

Trump acuză imigranții străini că își fac o armată secretă. „Nu îi vom lăsa să ne ia țara”

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a făcut joi declarații controversate. Acesta a susținut că…

o zi ago

APIA a început să facă plățile! Crescătorii de animale primesc 322 de milioane de lei

Crescătorii de porci și păsări vor primi un sprijin financiar de peste 322 de milioane…

o zi ago

Prețurile carburanților rămân constante! Cât plătesc românii pentru benzină și motorină

Prețurile carburanților au rămas constante în ultimele două zile.  Românii plătesc același preț pentru un…

o zi ago

Noi creșteri salariale pentru bugetari în 2024! Câți bani primesc în plus

Guvernul oferă posibilitatea unor bugetari să-și mărească salariul de bază cu peste 50%. Alți bugetari…

o zi ago

Cod galben de vreme rea! ANM anunță ce zone sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe…

o zi ago

Pensiile pot fi înghețate! Avertismentul analiștilor

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol…

2 zile ago

This website uses cookies.