Actual

Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica. Care este miza acestui dosar

Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica. Care este miza acestui dosar

Curtea de Apel București a admis astfel solicitarea Elenei Udrea în dosarul Hidrolectrica, miza fiind prescrierea faptelor. Elena Udrea, care încearcă și suspendarea pedepsei de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, este apărată de patru avocați în aceste două procese. Curtea de Apel București a sesizat Curtea Constituțională asupra Ordonanței de Urgență adoptate de guvern în 30 mai prin care se modifică articolul din Codul penal legat de cursul termenului prescripției răspunderii penale.

Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica. Care este miza acestui dosar

În 30 mai, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență pentru a modifica Codul penal după decizia Curții Constituționale care a stabilit că întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale este neconstituţională.

Prin OUG adoptată de Guvernul Ciucă, alineatul (1) al articolului 155 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (…) se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „(1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

„Este o intervenție care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă ce ar fi dus la compromiterea foarte multor anchete penale”, spunea atunci ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Argumentele invocate de avocații Elenei Udrea pentru sesizarea Curții Constituționale

În dosarul Hidrolectrica – în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în urmă cu 5 ani pentru că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica – avocații acesteia au cerut Curții de Apel București să accepte sesizarea CCR asupra Ordonanței de urgență

Avocații Elenei Udrea au cerut sesizarea CCR invocând neonstituționalitatea OUG privind prescripția faptelor penale, iar instanța a admis solicitarea.

Miza este închiderea acestui dosar, prin prescrierea faptelor.

Cea care a formulat excepțiile de neconstituționalitate este Silvia Uscov, unul din cei trei avocați pe care Elena Udrea îi are în dosarul Hidrolectrica.