Actual International

Cutremur uriaș cu magnitudinea de 7,2 grade, pe o insulă din Pacific. Alertă de tsunami

Cutremur uriaș cu magnitudinea de 7,2 grade, pe o insulă din Pacific. Alertă de tsunami
MedLine Plus

Este alertă de tsunami după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade a zguduit o insulă din Vanuatu, aflată în așa zisul inel de foc, așa cum îl numesc speciliștii seismologi.

Alertă de tsunami. O insulă, situată în falia seismică din jurul Oceanului Pacific, lovită de un cutremur uriaș cu magnitudinea de 7,2 grade

Insula Vanuatu, situată în falia seismică din jurul Oceanului Pacific, a fost lovită de un cutremur masiv cu magnitudinea de 7,2 grade. O alertă de tsunami a fost emisă după ce un cutremurul cu magnitudinea uriașă de 7,2 grade a lovit insula Vanuatu.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Geologic al Statelor Unite, cutremurul s-a produs duminică, 8 ianuarie, la aproximativ 24 de kilometri (15 mile) la vest de Port-Olry, în Vanuatu.

Insula Vanuatu este locuită de peste 280.000 de persoane și este extrem de predispusă la dezastre naturale. Acest lucru se datorează faptului că această zonă are peste 6 vulcani activi.

În afară de aceasta, această insulă este, de asemenea, predispusă la ciclonii regulate, precum și la cutremure.

După cutremur, a fost emisă o avertizare de către Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific pentru toate coastele situate pe o rază de aproximativ 300 de kilometri (186 de mile) de la epicentru.

Insula este situată în inelul de foc al Pacificului, care este un arc de falii seismice active în jurul Oceanului Pacific.

În această regiune se află peste 450 de vulcani, dintre care trei, considerați a fi printre cei mai activi din lume, printre care Muntele St. Helens din SUA, Muntele Fuji din Japonia și Muntele Pinatubo din Filipine.

Întinzându-se pe o distanță de 40.000 de kilometri, această falie are forma unei potcoave și se întinde din Noua Zeelandă până în Chile, trecând în același timp prin coastele Asiei și Africii.

Acest inel de foc este, de asemenea, locul în care se produc peste 90% din cutremurele din lume.

Printre locurile care prezintă o probabilitate mai mare de risc seismic de-a lungul liniei de falie se numără coasta de vest a SUA, Chile, Japonia, precum și insulele Soloman.