Actual

Dacian Cioloş rupe o bucată din USR. Europarlamentari şi parlamentari USR, decişi să-l urmeze

Dacian Cioloş rupe o bucată din USR. Europarlamentari şi parlamentari USR, decişi să-l urmeze

La scurt timp după demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR-PLUS au apărut informaţii conform căreia fostul preşedinte şi-ar înfiinţa un nou partid. Dacian Cioloş nu a infirmat acest zvon, iar în ultimele zile, mai mulţi lideri USR și PLUS, apropiaţi de acesta, poartă discuţii la Bruxelles legate de opţiunile politice, printre care şi o posibilă plecare din partid a unor parlamentari şi europarlamentari.

Dacian Cioloş rupe o bucată din USR. Europarlamentari şi parlamentari USR, decişi să-l urmeze

Mai mulți lideri USR și PLUS, apropiați de Dacian Cioloș și de fostul partid PLUS, au discutat la finalul săptămânii trecute la Bruxelles despre opțiunile lor politice, au declarat pentru G4Media surse din partid. Printre scenariile discutate s-au numărat plecarea unor parlamentari și europarlamentari și crearea unei noi formațiuni politice.

Nu e clar în acest moment câți dintre parlamentarii și europarlamentarii originari din PLUS îl vor urma pe Dacian Cioloș într-un nou partid. Unii sunt deciși să meargă într-un nou partid, alții resping plecarea și vor să rămână în USR.

Un alt scenariu discutat este sprijinirea în alegerile interne a unui candidat din facțiunea „Curaj”, lansată de Allen Coliban, Cătălin Teniță și alți membri USR PLUS. Facțiunea „Curaj” a anunțat intenția de a-și stabili candidatul la președinția partidului printr-o campanie internă, dar unii membri din PLUS consideră strategia riscantă, pentru că ar putea provoca noi falii în partid.

O decizie finală nu a fost luată, potrivit surselor G4Media, dar în maximum o săptămână gruparea din jurul lui Dacian Cioloș va anunța în partid ce hotărâre a luat.

Boicotul și demisia de la Sovata

Săptămâna trecută un astfel de scenariu a avut loc la filiala USR Sovata, unde preşedintele filialei, un apropiat al lui Dacian Cioloş, nu a fost informat de organizarea unui workshop de către conducerea de la centru, preşedintele interimar, Cătălin Drulă şi Dan Barna. Acesta a demisionat  alături de întreaga organizaţie.

Surse din interiorul USR ne-au confirmat că „în perioada imediat următoare vor mai exista astfel de mişcări. Vom asista zilnic la mişcări. Oamenii lui Drulă şi Barna încearcă să scape de liderii organizaţiilor care proveneau din PLUS. Pentru că în momentul de faţă nu există alegeri în organizaţiile locale, singura variantă pentru a prelua conducerea este să-i provoci să-şi dea demisia. Aceştia la rândul lor se vor regrupa în jurul lui Cioloş, aşteptând noi ordine”.

Potrivit surselor noastre, unii membri USR i-ar fi transmis lui Dacian Cioloș, la o discuție avută recent, intențiile de a înființa un nou partid. Fostul președinte al USR nu ar fi respins propunerea.

Mai mult, la finalul lunii aprilie, Dacian Cioloș a declarat că nu neagă că a discutat cu colegi din USR care l-au abordat „apropo de viitorul partidului și de viitorul nostru în politică”. Întrebat dacă înființează un nou partid, acesta a răspuns că „sunt zvonuri”. Totodată, europarlamentarul a spus că atâta vreme cât conducerea partidului nu aduce răspunsuri la probleme, continuă tensiunile, iar oameni pleacă din partid.

Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR pe 7 februarie, iar președinte interimar a devenit Cătălin Drulă. Cioloș a motivat demisia prin imposibilitatea de a colabora cu Biroul Național, unde majoritatea e deținută de echipa din vechiul USR. Cioloș a rămas membru USR.