Diverse

De ce a fost aleasă locația din Marea Nordului pentru construirea Seifului pentru Semințe al Planetei

De ce a fost aleasă locația din Marea Nordului pentru construirea Seifului pentru Semințe al Planetei
wikipedia.org/ bbc.com

Svalbard Global Seed Vault este situat în Marea Nordului și conține în prezent mii de semințe de fiecare tip de plantă din întreaga lume. Dacă apare vreodată o catastrofă, aceste semințe pot fi folosite pentru a reface plantele și pentru a oferi hrană populației umane.

Svalbard Global Seed Vault este deținut de Norvegia (se află la 600 de km de coastele Norvegiei) și gestionat în parteneriat între Ministerul Norvegian al Agriculturii și Alimentației, Banca Regională de Gene NordGen și Crop Trust.

De ce Svalbard și nu altă locație

Seiful pentru semințe este într-o locație ideală pentru depozitarea semințelor pe termen lung din mai multe motive, printre care:

  • Svalbard este un teritoriu insular în Oceanul Arctic, cel mai îndepărtat punct Nordic spre care o persoană poate ajunge cu un zbor programat, oferind o locație îndepărtată și totuși, accesibilă.

  • Desi intrarea poate fi vizibilă, Seed Vault se află la mai mult de 100 de metri în munte.
  • Zona e stabilă din punct de vedere geologic, iar nivelul de umiditate este scăzut.
  • Seed Vault se află cu mult deasupra nivelului mării, protejată de inundațiile oceanului, chiar și în cel mai rău caz de creștere a nivelului mării.
  • Permafrostul oferă Seed Vault congelare naturală, oferind o metodă rentabilă și sigură pentru conservarea semințelor.

 Dar de ce avem nevoie de un seif global pentru semințe

La nivel mondial, peste 1.700 de bănci de gene dețin colecții de culturi alimentare pentru păstrare. Și cu toate acestea, multe dintre bănci sunt vulnerabile, expuse nu numai catastrofelor naturale și războiului, ci și dezastrelor care pot fi evitate, cum ar fi lipsa de finanțare sau managementul defectuos.

De asemenea, ceva la fel de banal ca un congelator, care funcționează prost, poate strica o întreagă colecție. Iar pierderea unui soi de cultură este la fel de ireversibilă ca și dispariția unui dinozaur, animal sau orice formă de viață.

Seiful pentru semințe stochează duplicate (backup-uri) de mostre de semințe din colecțiile de culturi din lume, ca o garanție împotriva unor astfel de pierderi catastrofale.

Cum functionează seiful de semințe

Seiful pentru semințe este polița de asigurare supremă pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, asigurând milioane de semințe reprezentând fiecare varietate importantă de cultură disponibilă astăzi în lume și oferind opțiuni pentru generațiile viitoare pentru a depăși provocările schimbărilor climatice și creșterea populației.

Pentru depozitarea optimă a semințelor este necesară o temperatură de -18 °C.

Permafrostul și roca groasă asigură că mostrele de semințe vor rămâne înghețate chiar și fără alimentare. Semințele sunt sigilate în pachete de folie cu trei straturi la comandă, care sunt sigilate în cutii și depozitate pe rafturi din interiorul Seifului pentru semințe.

Temperatura scăzută și nivelurile de umiditate din interiorul Seed Vault asigură o activitate metabolică scăzută, menținând semințele viabile pentru perioade lungi de timp, potrivit croptrust.org.