Actual Lifestyle

De ce au devenit râurile din Ohio portocalii. Care este explicația specialiștilor

De ce au devenit râurile din Ohio portocalii. Care este explicația specialiștilor

Locuitorii din regiunea Ohio s-au trezit, dintr-o dată, cu râurile de culoare portocalie. Surprinși și contrariați, ei au pornit pe firul apei, pentru a descoperi cauza care a deteminat apariția acestui ”fenomen”.

De ce au devenit râurile din Ohio portocalii. Care este explicația specialiștilor

Mai multe râuri din Ohio, un stat aflat în componența Statelor Unite ale Americii, au devenit portocalii.

Explicația specialiștilor: Aceste ape sunt colorate astfel de poluarea cu oxid de fier care s-a infiltrat în ele din minele de cărbune abandonate. Poluarea poate fi atât de toxică pentru peşti şi alte creaturi, încât unele cursuri de apă sunt lipsite de viaţă acvatică.

Pigment pentru drenaj minier acid

ONU a descris acest fenomen ca fiind una dintre cele mai grave consecinţe pe termen lung ale mineritului asupra mediului şi afectează regiunile miniere de cărbune din întreaga lume, din Africa de Sud până în Marea Britanie.

Doi profesori de la Universitatea din Ohio au găsit o modalitate nouă de a curăța râurile poluate, prin extragerea oxidului de fier, o substanţă folosită în mod obişnuit pentru fabricarea pigmenţilor, şi transformarea acestuia în vopsea de calitate artistică. Prin urmare, râurile pot fi curăţate prin neutralizarea acidităţii AMD, dar este un proces costisitor, după cum spun specialiștii.

Și problema nu este de ieri de azi, ci tocmai de 15 ani. Prin urmare, rezolvarea ei se impune ca o strictă necesitate. Unul dintre cei doi specialiști este Guy Riefler, inginer de mediu şi profesor la Universitatea din Ohio, care a lucrat pentru a rezolva această problemă în ultimii 15 ani, se arată într-un reportaj difuzat de CNN.

Riefler este cel care a ajuns la ideea de a extrage oxidul de fier din apa poluată şi de a-l transforma în pigmenţi coloraţi, care ar putea fi vânduţi pentru a finanţa în continuare curăţarea AMD.

Specialistul a povestit ceea ce crede el: „Este o pacoste, o privelişte şi o ruşine într-adevăr pentru populaţie. Şi pentru că este o zonă săracă, nu primeşte atenţia pe care o merită”.

Prin intermediul unei organizații sociale, cu nume semnificativ la tema dată, True Pigments, experții îşi pun acum la încercare modelul de curăţare prin construirea primei lor instalaţii de tratare la scară largă, care urmează să fie operaţională în 2024.

Utilajul special care va ajuta la curatarea apelor

Aceasta va fi amplasată la punctul de descărcare Truetown, în bazinul hidrografic Sunday Creek, un sit din sud-estul statului Ohio, puternic afectat de AMD, după cum a mai spus chiar specialistul pasionat de munca lui, Riefler.

Foto: captura video CNN/realitatea.md