Actual Diverse

Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6 grade Celsius. Care sunt cele mai fierbinți locuri. Video

Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6 grade Celsius. Care sunt cele mai fierbinți locuri. Video

S-au dus vremurile acele când în luna iulie 2018 recordul de temperatură în celebrul Parc Naţional californian Death Valley (Valea Morţii) a fost de 42,2 grade Celsius. Acum, la 4 ani distanţă recordul este altul: 57,6 grade Celsius. Aşadar, există locuri pe Pământ care sunt fierbinți, la propriu.

Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6 grade Celsius. Care sunt cele mai fierbinți locuri. Video

Cele mai fierbinți locuri de pe Pământ: Valea Morții din California deține recordul istoric de 57,6°C, iar Orientul Mijlociu domină topul primelor zece locuri.

Lista cuprinde locurile unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, în timp, începând cu Valea Morții, care se află pe primul loc.

56,7 grade Celsius, Valea Morții, California

Se află în deșertul Mojave din estul Californiei, aproape de granița cu Nevada. Valea Morții este unul dintre cele mai calde, mai uscate și mai neospitaliere locuri de pe planetă. Acesta este considerat a fi cel mai fierbinte loc din lume.

Deține recordul actual pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 56,7 grade Celsius, care a fost înregistrată în Furnace Creek în timpul unui val de căldură care a lovit regiunea la 10 iulie 1913. Pe parcursul a cinci zile consecutive, temperaturile au depășit 54C (129F) înainte de a atinge recordul la 10 iulie.

Explicație: acest lucru cel mai probabil s-a datorat unei furtuni care a biciuit nisipul fierbinte în aer, încălzindu-l. În 2017, temperatura a fost la fel de ridicată, după cum a relatat la acea vreme și EVZ.

55 grade Celsius, Kebili, Tunisia

Kebili este situat în centrul Tunisiei, la marginea estică a Chott el Djerid. Acesta este un lac sărat saharian, uriaș, care este renumit pentru apele sale multicolore care pot deveni roz și portocalii pe măsură ce se usucă vara din cauza depozitelor minerale.

Orașul este centrat în jurul unei oaze de apă dulce în care cresc palmieri curmali și este unul dintre cele mai vechi locuri locuite din nordul Africii – fiind găsite dovezi de locuire umană care datează de acum 200.000 de ani.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ în mod constant, cu temperaturi care depășesc frecvent 40 grade Celsius, în lunile iulie și august.

Având în vedere acest lucru, poate că nu este surprinzător faptul că a doua cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în lume a fost înregistrată aici la 7 iulie 1931, la 55 grade Celsius, eveniment notat de către coloniștii francezi și italieni.

54 grade Celsius, Aeroportul Ahvaz, Iran

Un oraș de 1,1 milioane de locuitori din sudul Iranului, situat aproape de granița cu Kuweit, Ahvaz este o metropolă antică care se întinde de-a lungul râului Karun, unul dintre cele două râuri navigabile din Iran.

Cea mai ridicată temperatură din Ahvaz – și, neoficial, a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată – a fost înregistrată în timpul unui val de căldură sufocant care a lovit în vara anului 2017.

Etienne Kapikian, meteorolog la agenția meteorologică franceză, a înregistrat o temperatură de 53,7 grade Celsius în oraș pe 29 iunie, când un „dom de căldură” a creat condiții extrem de calde și umede.

Mai târziu, Christopher Burt, de la Weather Underground, a măsurat o temperatură puțin mai ridicată, de 54 grade Celsius, acesta fiind și deținătorul actualului record.

54 grade Celsius, Tirat Zvi, Israel

Se află la 720 de metri sub nivelul mării, într-un bazin intercalat între Cisiordania și Iordania. Tirat Zvi este surprinzător de fertil datorită apropierii sale de râul Iordan și este cunoscut pentru plantațiile sale de curmal.

De asemenea, este cunoscut pentru că a înregistrat ceea ce ar putea fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Asia și a treia cea mai ridicată din lume, 54 grade Celsius, înregistrată la 21 iunie 1942.

53,9  grade Celsius, Mitribah, Kuweit

Mitribah nu este o localitate locuită, ci o stație climatică OMM îndepărtată, situată în deșertul kuweitian, în apropierea unei baze militare americane. 53,9 grade Celsius s-au înregistrat în timpul unui val de căldură în țara din Orientul Mijlociu la 21 iulie 2016.

53,9 grade Celsius, Aeroportul Internațional din Basra, Irak

Basra este considerată o altă victimă a fenomenului El Nino din 2016. Acesta este principalul oraș-port al Irakului din sud-estul țării. Locația a înregistrat cele mai fierbinți zile din istorie, când temperaturile au atins 53,9 grade Celsius timp de două zile la rând, pe 20 și 21 iulie 2016.

Căldura extremă a provocat întreruperi de energie electrică, deoarece infrastructura a cedat, obligând mulți locuitori să înoate în râurile orașului, pentru a se răcori și lăsând străzile practic pustii.

53,7 grade Celsius, Turbat, Pakistan

Locația o găsim în deșertul din sud-vestul Pakistanului, aproape de granița cu Iranul, la Turbat este cald tot timpul anului, maximele medii depășesc 40 grade Celsius în lunile de vară și se situează în jurul a 30 grade Celsius, chiar și în decembrie.

Cu toate acestea, primăvara anului 2017 a produs o căldură cu adevărat excepțională în oraș, care a înregistrat 53,7 grade Celsius pe 28 mai – egalând un record neoficial de temperatură stabilit în Mohenjo Daro pe 27 mai 2010.

OMM a recunoscut recordul de 53,7 grade Celsius ca fiind autentic, făcându-l oficial a patra cea mai ridicată temperatură înregistrată, conform datelor oficiale de la vremea respectivă.

52,1 grade Celsius, poarta de frontieră Al Jazeera, Emiratele Arabe Unite

Cea mai ridicată temperatură înregistrată în EAU, 52,1C a fost înregistrată la poarta de frontieră Al Jazeera în iulie 2002, potrivit unui articol din Gulf News publicat în 2016. Dar aceste date nu au fost înregistrate, în mod oficial.

Măsurarea a fost făcută la unul dintre punctele de trecere a frontierei sudice a Emiratelor cu Arabia Saudită, o regiune deșertică departe de coastă, unde temperaturile sunt de obicei cele mai ridicate.

The National a raportat aceeași cifră de 52,1 grade Celsius în iulie 2002, dar a precizat că a fost atinsă doar pentru 15 minute. Cifra nu a fost confirmată de OMM.

52 grade Celsius, Jeddah, Arabia Saudită

Cel de-al doilea oraș ca mărime din Arabia Saudită a atins o temperatură caniculară de 52 grade Celsius la 22 iunie 2010, pe fondul unui val de căldură la nivel național, în care recordurile de temperatură au fost depășite pe scară largă.

Precedenta cea mai ridicată temperatură din Arabia Saudită a fost de 51 grade Celsius, înregistrată cu doar trei zile mai devreme la Al-Ahsa.

51,6 grade Celsius, Joba, Oman

O stație meteorologică aflată la distanță în țara arabă a înregistrat o temperatură de 51,6 grade Celsius pe 16 iunie anul trecut, ceea ce a făcut-o cea mai ridicată înregistrată vreodată în Oman și a zecea cea mai ridicată din lume. Se crede că Oman a stabilit recordul pentru cea mai ridicată temperatură nocturnă din lume în 2018, potrivit Daily Mail.

40 grade Celsius Regatul Unit

Marea Britanie a înregistrat marţi, 19 iulie 2022, o temperatură record – de 40 de grade Celsius și peste 40, 2 grade Celsius – pe fundalul intensificării valului de căldură care a cuprins Europa, pârjolind câmpuri şi deteriorând piste de aeroport şi şine de cale ferată, informează Reuters.

Foto: columbia.com