Social

De ce este atât de cald? Mulți cercetători își dau cu părerea

money.ro cadlura
sursă foto: money.ro

De la valuri de căldură record la incendii devastatoare, țările din Europa se luptă cu efectele vremii extreme. Reprezentanții Organizației Meteorologică Mondială au declarat luna aceasta că luna iulie a început cu cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată. Temperaturile extreme au venit după ce schimbările climatice și El Nino, un fenomen meteorologic ciclic care încălzește Oceanul Pacific, s-au combinat pentru a crea cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată.

De asemenea, Europa a înregistrat săptămâna aceasta unele dintre cele mai ridicate temperaturi de până acum în această vară, datorită unui așa-numit dom de căldură care se întinde peste sudul său. Un anticiclon de înaltă presiune numit Cerberus, o referință la monstruosul câine de pază al lumii subterane din mitologia greacă, a început să se deplaseze dinspre sud pe 10 iulie. Acesta a fost urmat de Charon, numit după feribotul mitologic care transporta sufletele din lumea celor vii în cea a morților. În urma acestui sistem meteorologic, unele părți din Grecia, Spania și Italia au înregistrat temperaturi de peste 45 de grade Celsius.

Căldura topește Europa

Echipa de la Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu a declarat miercuri, 19 iulie, că un val de căldură din Oceanul Atlantic raportat la începutul lunii iulie ar fi putut, de asemenea, să influențeze actuala vreme caldă din Europa. Oceanul Atlantic a înregistrat o creștere a temperaturii în majoritatea bazinelor sale, în special în America de Nord și Europa. Valurile de căldură din oceane pot afecta modelele de circulație atmosferică și pot încălzi masele de aer de deasupra lor.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, declanșate în primul rând de emisiile de gaze cu efect de seră provenite în principal din arderea combustibililor fosili, vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai severe și mai periculoase: „Schimbările climatice de pe tot globul cresc frecvența, intensitatea și durata valurilor de căldură”, a declarat pentru Al Jazeera Akshay Deoras, cercetător la Centrul Național pentru Știința Atmosferei de la Universitatea din Reading. „Practic, transformă valurile de căldură în valuri de căldură severe”.

Ce sunt anticiclonii?

Ciclonii aduc vreme furtunoasă, iar anticiclonii sunt opusul lor. Acestea sunt zone de înaltă presiune în care vânturile se mișcă mai încet. Prin urmare, acestea sunt asociate de obicei cu vreme senină și caldă, dar au și potențialul de a se transforma în capcane de căldură. „Dacă un anticiclon vine în regiunea noastră și dacă se îndepărtează în câteva zile, atunci nu se produce atât de multă încălzire, pentru că este doar un fenomen tranzitoriu. Dar dacă rămâne mai mult timp, atunci temperaturile cresc”, a spus Deoras.

„Este ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. A existat această regiune de înaltă presiune care a venit din Africa de Nord și s-a ancorat deasupra Europei de Sud. Apoi a dispărut, iar săptămâna aceasta am avut parte de un alt fenomen, pe care l-au numit noul val de căldură Charon”, a adăugat el.

Hannah Cloke, climatolog, tot de la Universitatea din Reading, a descris cum se simte acest fenomen: „Bulele de aer cald care s-au umflat deasupra Europei de Sud au transformat Italia și țările din jur într-un cuptor de pizza uriaș”, a spus ea într-un comunicat. „Aerul cald, care a pătruns dinspre Africa, rămâne acum pe loc, cu condiții de înaltă presiune instalate, ceea ce înseamnă că căldura din marea, pământul și aerul cald continuă să se acumuleze”, a explicat Cloke, citată de Al Jazeera.