Actual

România, lovită de un alt val de căldură! La ce temperaturi să ne așteptăm

Thermometer,With,High,Temperature,On,The,City,With,Glowing,Sun
Sursă foto: HotNews.ro

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu a explicat faptul că în perioada următoare România va fi lovită de un al treilea val de căldură, iar temperaturile vor crește începând de săptămâna viitoare. 

Acest lucru se întâmplă chiar dacă în acest moment ne aflăm în mijlocul celui de-al doilea astfel de fenomen meteorologic. Meteorologii spun că indicele de disconfort termin a ajuns deja la pragul critic de 80 de unități, mai ales în sudul și sud-estul teritoriului, unde temperaturile ajung ușor să depășească valoarea termică de 40 de grade Celsius. 

Cu toate acestea, șefa ANM a explicat exact la ce trebuie să se aștepte românii în ceea ce privește al treilea val de caniculă și care sunt lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a ne pregăti pentru căldura care urmează. 

Temperaturile vor depăși 40 de grade 

„Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37° acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării. 

Mâine rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37° ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40° la umbră. 

În condițiile în care vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, vor determina o creștere a temperaturilor resimțite spre patru și cinci 46° așa cum am avut și în celelalte două săptămâni de când a început  acest val de căldură intens și în zona țării noastre, care a afectat de altfel toată partea de sud-sud-est a Europei” 

Conform declarațiilor Elenei Mateescu, chiar dacă temperaturile nu depășesc în realitate 40 de grade Celsius, acestea sunt resimțite ca atare, deoarece este foarte multă umiditate în sistemul climatic, iar coroborat cu temperaturile în creștere, acest lucru face ca temperaturile resimțite să fie cu mult mai mari față de cele inscripționate pe termometru. 

Mâine încep vijeliile și de marțea viitoare canicula 

„Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină. 

Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile. 

Din nou, temperaturi în partea de sud, de 40°C la umbră, fapt care confirmă, așa cum anticipam și încă de la jumătate a lunii iulie, posibilitatea ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră deja suntem la acest moment pe locul trei și cu siguranță ceea ce urmează a se întâmpla până la sfârșitul lunii iulie, pentru că vom vorbi practic în fiecare zi de temperaturi specifice unei vremi caniculare, pentru că maximele vor depăși în continuare 35° iată, ne apropiem de 40° la încă. Cu siguranță, acest lucru va face ca această lună să fie una dintre cele mai călduroase din istorie. După 2012 și 2007, când ne amintim, aceste veri au fost dintre cele mai călduroase. 

Nu este exclus să înregistrăm temperaturi peste ceea ce am avut, pentru că deja solul este mai cald. Se întrunesc ingredientele specifice pentru a înregistra temperaturi mai ridicate atunci când vorbim deja de un val de căldură de lungă durată și când vorbim de maxime peste 35°, până la 40° la umbră, dar și de nopți tropicale, pentru că, căldura este sufocantă și pe parcursul nopților, atunci când consemnăm valori care nu coboară sub 20° chiar urcă la 25°C. Practic, pragul de 25°C reprezentând temperatura maximă a unei zile de vară în România. Și iată o înregistrăm pe parcursul nopților în această perioadă”, a mai explicat directorul ANM, Elena Mateescu, potrivit Antena 3.