Diverse

De ce este Ikea suspectată că folosește indirect munca deținuților din Belarus și cum justifică fabrica acuzația halucinantă

De ce este Ikea suspectată că folosește indirect munca deținuților din Belarus și cum justifică fabrica acuzația halucinantă
elcaso.elnacional.cat

O anchetă a website-ului francez de investigații jurnalistice Disclose a arătat legăturile Ikea cu mai mulți foști furnizori din Belarus și legăturile acestora cu coloniile penitenciare ale regimului de la Minsk. Ikea se apără și spune că nu, deși, totuși, nu exclude totalmente ideea.

De ce este Ikea suspectată că folosește indirect munca deținuților din Belarus și cum justifică fabrica acuzația halucinantă

Compania Ikea şi-a apărat joi procedurile interne de control menite să ateste că nu foloseşte munca deţinuţilor.

Reprezentanți de la sediul central din Suedia spun că au tăiat legăturile cu furnizorii din Belarus încă din luna martie, motivul evident fiind războiul de la granița cu Ucraina. Cu toate acestea, ei au recunoscut că totuși nu pot exclude 100% această posibilitate.

„Nu există, din păcate, niciun sistem în lume suficient de puternic pentru a garanta un risc zero de comportament necorespunzător”, au declarat manageri responsabili de la Ikea, citați de AFP.

În acest context, Ikea respinge cu fermitate munca forțată și folosirea deținuților din coloniile penitenciar.

„Pentru a verifica dacă furnizorii respectă aceste cerințe, avem un proces bine stabilit, care include evaluări ale diferențelor, audituri de conformitate și planuri de acțiune de urmărire în caz de abatere”, au declarat angajați ai Ikea.

Ce dezvăluie investigația franceză

Potrivit investigației Disclose, mai multe companii belaruse, care până de curând se aflau pe lista furnizorilor Ikea, au colaborat cu cel puțin cinci închisori și colonii penale ale regimului președintelui Alexander Lukașenko.

În total, zece foști subcontractori belaruși ai Ikea, inclusiv Mogotex și Ivatsevichdrev. Potrivit presei franceze, aceștia au folosit forța de muncă a deținuților din diferite închisori (IK-2, IK-4, IK-9, IK-15 și Rypp5).

„Penitenciare cunoscute pentru tortură, privare de hrană și îngrijire”, se arată în investigația dată.

În Belarus, Ikea nu avea magazine, dar a confirmat că subcontractanții săi erau responsabili pentru 10 000 de locuri de muncă indirecte, în comparație cu 15 000 de locuri de muncă directe și 50 000 de locuri de muncă indirecte în Rusia.

Multinaționala de origine suedeză a fost expusă și anterior unui scandal legat de munca deținuților.

În anul 2012, de exemplu, în urma unei anchete interne, Ikea a recunoscut că, pentru a produce o parte din mobilierul său, furnizorii au folosit munca forțată a deținuților politici din Germania de Est în anii 1970 și 1980.