Actual

De ce gratuitate se vor bucura 80% dintre români?

De ce gratuitate se vor bucura 80% dintre români?
Credit imagine: travlemint.ro

Nu toate casele din România au un număr cadastral, lucru care înseamnă că numeroase locuințe nu sunt înregistrate ca atare în Cartea Funciară. Altfel spus, este de parcă ele nu ar exista. Pentru a îndrepta acest lucru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a demarat un proiect prin care statul face lucrări de cadastru, gratuit, în cazul a 80% dintre localitățile țării noastre.

Pentru a da numere concrete, este vorba de 2.395 de localități românești, dintr-un total de 3.181. Conform datelor puse la dispoziție de MDLPA, peste 7 milioane de hectare vor fi în acest fel înscrise în cartea funciară cu număr cadastral.

Cum se desfășoară proiectul?

Amintim că există numeroase avantaje la a avea număr cadastral pentru proprietate și a vă intabula locuința. În acest fel, statutul dumneavoastră de proprietar se susține juridic, vă puteți trece adresa în buletin fără dificultăți suplimentare și la vot, veți putea alege un reprezentant din chiar localitatea în care sunteți stabilit (în cazul în care v-ați mutat de-a lungul vieții).

Ministerul Dezvoltării a venit în comunicatul său cu precizări privitoare la felul în care inițiativa se va desfășura. Astfel, programul are triplă finanțare: fonduri proprii, fondurile locale ale primăriilor înscrise în acest proiect, dar și fonduri europene nerambursabile. În prezent, 491 de comune sunt deja în procesul de a primi lucrări de cadastru sistematic, gratuit, prin intermediul programului demarat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, atât conform comunicatului, cât și conform informațiilor puse la dispoziție de Antena 3 CNN.

„Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat”, se arată în comunicatul care a fost transmis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în comunicat. Așadar, nu există excepții în cazul lucrărilor de cadatstru – toți rezidenții localităților vizate pot să participe dacă nu și-au înscris deja proprietatea.