Sănătate

Un nou virus periculos ar putea face ravagii în România. Doi pacienți contaminați au ajuns la terapie intensivă

Un nou virus periculos ar putea face ravagii în România. Doi pacienți contaminați au ajuns la terapie intensivă

N-am scăpat bine de coronavirus, că un alt virus e posibil să le dea de furcă românilor. E vorba de meningită cu virusul West Nile, cauzată de ciupitura de țânțari.

Doi pacienți din județul Brăila, un bărbat de 71 de ani și o femeie de 86 de ani, s-au contaminat până acum de virusul West Nile, după ce au fost ciupiți de țânțari și au fost internați de urgență la terapie intensivă.

„Am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun”

„Sunt primele două cazuri de meningită cu virusul West Nile confirmate pe raza judeţului nostru în perioada de supraveghere iunie 2022 până în prezent. Imediat ce instituţia Prefectului Judeţul Brăila a fost informată cu privire la aceste două cazuri,

Am transmis o informare rapidă către toate UAT-urile de pe raza judeţului, odată cu setul de măsuri aplicabile în astfel de cazuri. Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impu”, au spus mai marii orașului.

Urmează rapid acțiuni de dezinsecție

Imediat Primăria din Brăila a intrat în alertă și a început să ia măsuri pentru stoparea răspândirii acestui virus, urmând a fi demarate acțiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor.

„De asemenea, mâine dimineaţă, la prima oră, am convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri privind combaterea răspândirii acestui virus”, a declarat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, potrivit Agerpres.

Care sunt simptomele cauzate de virusul West Nile

Potrivit specialiștilor, țânțarii se infectează după ce se hrănesc cu păsări infectate și transmit imediat virusul West Nile după ce înțeapă o persoană. Cei mai mulți dintre pacienți nu au nici un fel de simptome, dar există un procent de 20% care dezvoltă dureri de cap și de corp, greață, febră și, ocazional, poate să apară o erupție cutanată și glandele limfatice se umflă.

Simptomele pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni. În cazurile cele mai grave, simptomele pot include rigiditate a gâtului, slăbiciune musculară, stupoare, dezorientare, tremor, convulsii, paralizie și comă.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!