Info Actual > Diverse > De ce modificările anumitor gene provoacă cancer numai în anumite organe ale corpului?
Diverse

De ce modificările anumitor gene provoacă cancer numai în anumite organe ale corpului?

De ce modificările anumitor gene provoacă cancer numai în anumite organe ale corpului?

Oamenii de știință de la German Cancer Consortium (DKTK), Universitatea Tehnică din München (TUM) și Centrul Medical Universitar Göttingen au demonstrat recent că celulele provenite din diferite organe sunt susceptibile în mod diferențiat la activarea mutațiilor la factorii de cancer: aceeași mutație în celulele precursoare a pancreasului sau a căii biliare duce la rezultate diferite fundamentale.

Experții au descoperit pentru prima dată că interacțiunile genetice specifice țesutului sunt responsabile de susceptibilitatea diferențială a epiteliului biliar și pancreatic la transformarea de către oncogene. Noile descoperiri ar putea ghida luarea deciziilor terapeutice mai precise în viitor, potrivit eurekalert.org.

Nu au existat îmbunătățiri majore în tratamentul cancerului pancreatic și al tractului biliar în ultimele decenii și nu sunt disponibile până în prezent terapii vizate eficient.

Situația pacienților este deprimantă

„Situația pentru pacienții cu cancer pancreatic și cu căile biliare extrahepatice este încă foarte deprimantă, cu aproximativ doar 10% dintre pacienții care au supraviețuit cinci ani”, spune Dieter Saur, profesor DKTK pentru cercetarea translațională a cancerului de la spitalul universitar TUM Klinikum rechts der Isar.

Pentru a descoperi noi strategii terapeutice care îmbunătățesc prognosticul acestor pacienți, este esențial să înțelegem rețelele genetice fundamentale și interacțiunile care conduc aceste tumori într-un mod tisular specific. Acest lucru va permite intervenții moleculare extrem de precise în viitor.

Echipa de cercetare a analizat dezvoltarea tractului biliar și a cancerului pancreatic la șoareci, înlocuind „oncogenele” normale PIK3CA și KRAS cu o versiune care conține o mutație identică cu cea din cancerele umane.

Exprimarea acestor oncogene în celulele precursoare comune ale căilor biliare extrahepatice și ale pancreasului au dus la rezultate foarte diferite. Șoarecii cu gena mutantă PI3K au dezvoltat în principal cancer al tractului biliar, șoarecii cu gena mutantă KRAS au dezvoltat în schimb cancer pancreatic.

Lucru  neașteptat pentru cercetător, deoarece ambele gene sunt mutate în ambele tipuri de cancer uman. Analizele ulterioare au descoperit procesele genetice fundamentale care stau la baza sensibilității diferențiale a diferitelor tipuri de țesuturi la transformarea oncogenă.

„Rezultatele sunt aproape de rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere din oncologie: De ce modificările anumitor gene provoacă cancer numai în organe specifice?”, spune Chiara Falcomatà primul autor al noii publicații.

„Studiile noastre efectuate la șoareci au dezvăluit modul în care genele cooperează pentru a provoca cancer în diferite organe. Am identificat principalii actori, ordinea în care apar în timpul progresiei tumorii și procesele moleculare în care transformă celulele normale în cancere amenințătoare. Astfel de procese sunt potențiale ținte pentru noi tratamente “.

La rozătoare, echipa a descoperit un proces treptat de modificări genetice, care determină dezvoltarea acestor tipuri de cancer. Unele evenimente genetice care cooperează supraactivează calea de semnalizare PI3K, făcându-le canceroase. Alții perturbă proteinele regulatoare, inactivând capacitatea lor de a suprima progresia cancerului.

„Înțelegerea interacțiunilor genetice în diferite tipuri de cancer va ghida luarea unor decizii terapeutice mai precise în viitor”, spune Günter Schneider, profesor pentru cercetarea translațională a cancerului la Centrul Medical Universitar din Göttingen.

„Abilitatea noastră de a proiecta modificări genetice specifice la șoareci ne permite să studiem funcția genelor canceroase și să modelăm subtipuri specifice de cancer. Astfel de modele de șoarece sunt, de asemenea, de neprețuit pentru testarea medicamentelor împotriva cancerului înainte de a le utiliza în studiile clinice”.

„Ceea ce am arătat este că funcția unei oncogene este diferită în funcție de tipul de țesut și de ce alte gene sunt modificate”, spune Roland Rad Profesor la TUM și cercetător DKTK. Aceste oncogene trebuie să deturneze rețeaua de semnalizare intrinsecă a unui țesut specific pentru a permite dezvoltarea cancerului. Interesant este că aceste rețele există doar în anumite tipuri de țesuturi, făcându-le susceptibile la dezvoltarea cancerului.