Lifestyle

De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie?

Ziua Îndrăgostiților Sursa foto Visit Bucharest

Ziua Îndrăgostiților, celebrată în fiecare an pe 14 februarie, are origini care se întind pe parcursul secolelor și cuprind o amestecătură de tradiții și legende. În tradiția occidentală, această zi este dedicată iubirii și romantismului, iar explicația se regăsește într-un amalgam de istorie și mitologie.

Se spune că sărbătoarea își are rădăcinile în sărbătoarea romană Lupercalia. Aceasta avea loc în perioada 13-15 februarie și era dedicată fertilității și sărbătoririi zeilor Lupercus și Faunus. O altă legendă asociată cu Ziua Îndrăgostiților este cea a Sfântului Valentin. El era un preot roman care, în secolul al III-lea, l-a sfidat împăratul Claudius al II-lea. Preotul a continuat să oficieze căsătorii pentru tineri îndrăgostiți, în ciuda interdicțiilor impuse de împărat.

Astfel,  ziua de 14 februarie a devenit asociată cu dragostea și devotamentul, iar în Evul Mediu, tradiția schimbului de scrisori și gesturi romantice a câștigat popularitate. Astăzi, Ziua Îndrăgostiților este marcată în întreaga lume prin schimbarea de cadouri, flori și manifestări ale iubirii, potrivit Wikipedia.