Actual International

De ce susține Putin că ISIS și alte grupări teroriste încearcă să se infiltreze în țările CSI

De ce susține Putin că ISIS și alte grupări teroriste încearcă să se infiltreze în țările CSI
Infoactual

Teroriși, fasciști, mercenari, pe aceștia îi vede președintele Putin de la o vreme încoace, fapt recunoscut chiar de el. Mai nou, liderul de la Kremlin vede o amențințare reală în extinderea ISIS pe teritoriile CSI. Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice.

De ce susține Putin că ISIS și alte grupări teroriste încearcă să se infiltreze în țările CSI

Președintele Rusie, Vladimir Putin, a afirmat că ISIS și alte grupări teroriste încearcă să se infiltreze în alte țări din CSI.

Vorbind miercuri, 26 octombrie 2022, în fața șefilor Comunității Statelor Independente, Putin a declarat că ISIS și alte grupuri teroriste încearcă să se infiltreze în țările CSI și reprezintă o amenințare semnificativă.

Credința pe care o are despre posibila infiltrare a grupărilor teroriste a expus-o chiar liderul de la Kremlin, afirmând:

„Vorbind despre amenințările din spațiul Comunității Statelor Independente, observ că nivelul de pericol reprezentat de ISIS și Al-Qaeda și de alte grupuri teroriste nu scade”, a spus el.

„Aceștia încearcă să se infiltreze în țările CSI, să formeze celule clandestine, iar concentrarea grupurilor militante în Afganistan, în special la granițele cu republicile din Asia Centrală, bineînțeles, implică un risc potențial de intruziune în această regiune.”

Putin a mai spus că țările CSI nu s-au confruntat până acum cu astfel de amenințări teroriste ca acum și că este important să protejeze populația țării.

În fața unor astfel de amenințări, Putin a cerut țărilor CSI să consolideze protecția infrastructurii critice.

„Multe incidente arată că ar trebui luate măsuri de securitate sporite în legătură cu infrastructura critică de transport și energetică. Aceste facilități, precum și locurile de ședere în masă a cetățenilor, sunt cele care ar trebui să fie protejate cât mai mult posibil”, a declarat, în același context, președintele rus.

Marți, 18 octombrie a.c., Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege pentru retragerea țării din Convenția privind societățile transnaționale, un acord elaborat pentru statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI).

Nouă state membre alcătuiesc Comunitatea Statelor Independente – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Potrivit lui Taras Melnychuk, reprezentant al Cabinetului de Miniștri în Rada (Parlamentul ucrainean), Ucraina se retrage din acordul privind Convenția privind societățile transnaționale din cadrul CSI din cauza presiunii asupra relațiilor comerciale și economice cauzate de conflictul actual dintre Ucraina și Rusia.