Actual International

De ce Washingtonul face presiuni asupra Ankarei pentru a interzice zboruri și a asigura service pentru companiile rusești

zbor avion
Infoactual/arhiva

Oficiali de la Washington cer ca Guvernul de la Ankara să nu mai permită zboruri din Rusia și nici să ajute la service-ul aeronavelor rusești, așa cum se întâmplă în prezent. Care este motivul, în cele ce urmează.

De ce Washingtonul face presiuni asupra Ankarei pentru a interzice zboruri și a asigura service pentru companiile rusești

Turcia a fost presată de Washington să nu mai permită zboruri din Rusia și să nu mai acorde asistență tehnică pentru aeronavele aparținând companiilor aeriene rusești.

Washingtonul face presiuni asupra Ankarei pentru a înceta practica de a permite sosiri de zboruri și de a asigura service pentru zborurile companiilor aeriene rusești cu aeronave de fabricație americană, potrivit The Wall Street Journal de joi, 26 ianuarie 2023.

După cum se detaliază în articol, citând surse apropiate cazului dat, oficialii americani au amenințat luna trecută Turcia, printre altele, cu pedepse cu închisoarea, amenzi și eliminarea privilegiilor de export pentru încălcarea controalelor la export introduse în 2022, după cum a relatat ria.ru.

Printre activitățile pe care Washingtonul dorește să le oprească se numără servicii precum realimentarea și înlocuirea pieselor de schimb pentru avioanele de fabricație americană care zboară spre Rusia și Belarus.

Potrivit presei, încă din luna decembrie a anului trecut, secretarul adjunct al Comerțului, Thea Roseman Kendler, a transmis poziția Washingtonului oficialilor turci.

Publicația consideră că această situație va demonstra dacă SUA și aliații săi pot reuși izolarea pe termen lung a Rusiei sau dacă aceasta va continua activitatea economică cu ajutorul unor țări terțe.

După ce Rusia a invadat Ucraina, țările occidentale au impus sancțiuni dure împotriva Moscovei. Sub atac, printre altele, a fost sectorul aviației civile. Astfel, UE a interzis furnizarea de aeronave civile și piese de schimb către Rusia și, de asemenea, a obligat toți locatorii să rezilieze contractele cu companiile aeriene rusești. Dar Turcia nu s-a conformat și face joc dublu.

De asemenea, au fost interzise serviciile de întreținere și asigurare a aeronavelor, în timp ce Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada și o serie de alte țări au închis cerul pentru avioanele rusești, la care Rusia a dat un răspuns în oglindă, scrie presa externă.