Actual International

Arderea Coranului face ca tensiunile între Suedia și Turcia să ia amploare. Suedia se pregătește să intre în NATO

Arderea Coranului face ca tensiunile între Suedia și Turcia să ia amploare. Suedia se pregătește să intre în NATO

Turcia a condamnat protestele de la Stockholm, inclusiv arderea unui exemplar al Coranului, informează Reuters, anunță Mediafax. Mai mult, protestele au accentuat tensiunile cu Ankara, într-un moment în care ţara scandinavă are nevoie de votul Turciei pentru a adera la Alianţă.

Arderea Coranului face ca tensiunile între Suedia și Turcia să ia amploare. Suedia se pregătește să intre în NATO

„Condamnăm în termenii cei mai fermi posibil atacul josnic asupra cărții noastre sfinte… Permiterea acestui act anti-islamic, care îi vizează pe musulmani și insultă valorile noastre sacre, sub pretextul libertății de exprimare este complet inacceptabilă”, a declarat Ministerul turc de Externe.

Declarația a fost emisă după ce un politician anti-imigranți din extrema dreaptă a ars un exemplar al Coranului în apropierea ambasadei Turciei.

Autorul incendierii Coranului a fost Rasmus Paludan, liderul unui partid danez de extremă dreapta. Paludan, care are şi cetăţenie suedeză, a ţinut mai multe demonstranţii în trecut în care a dat foc Coranului.

Ministerul turc a cerut Suediei să ia măsurile necesare împotriva făptașilor.

Suedia are o libertate de exprimare de mare amploare, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susținem opiniile exprimate”, a spus Tobias Billstrom, ministrul suedeze de externe pe Twitter.

Mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania și Kuweit, au denunțat incendierea Coranului.

„Arabia Saudită face apel la răspândirea valorilor dialogului, toleranței și coexistenței și respinge ura și extremismul”, a declarat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

Conform Reuters, protestele de sâmbătă de la Stockholm împotriva Turciei, inclusiv arderea unui exemplar al Coranului, au accentuat brusc tensiunile cu Turcia într-un moment în care țara nordică are nevoie de sprijinul Ankarei pentru a obține intrarea în NATO.

În Suedia, un protest separat a avut loc în sprijinul kurzilor și împotriva ofertei Suediei de aderare la NATO, în timp ce un grup de manifestanți pro-turci a organizat, de asemenea, un miting în fața ambasadei. Toate cele trei evenimente au avut autorizații din partea poliției.